vrijdag 30 september 2011

Okkie Noordhuis - Noordhof





 

Noordhuis-Noordhof, Okkie

boeken van deze auteur in het systeem:

Okkie Noordhuis- Noordhof
e-mail:klaasokkienoordhuis@hotmail.com
Vertel 's iets over je jeugd..
Ik ben 12 februari 1945 in Slochteren geboren. Daar had ik een fijne jeugd. Ben de zesde van zeven kinderen en heb veel leuke herinneringen aan vroeger. Fijne ouders, 4 grote zussen + twee broers.
In Schildwolde ging ik naar school. Eerst naar de bewaarschool, dat was toen nog geen kleuterschool. Het werd ook gerund door ongeschoolde juffen. Ik weet er niet veel meer van, maar dat is voor mij een teken dat het goed ging. Daarna 6 jaar lagere school. Toen ik 12 jaar was ging ik in Hoogezand naar de MULO. Daarna ging je toentertijd meestal aan het werk. Ik ook. Ik kwam op kantoor terecht en heb daar gewerkt tot ik trouwde. Dat was in 1966.
Wat waren vroeger je lievelingsboeken?
Ik las zowat de hele schoolbibliotheek! Ik weet dus niet precies wat mijn lievelingsboeken waren. Wel herinner ik mij nog de W.G.v.d.Hulst boeken. Ik heb ze ontzettend veel voorgelezen aan onze kinderen en lees ze nu nog altijd voor als de kleinkinderen komen.
Wat zijn nu je lievelingsschrijvers?
Ik ben nog een fan van de oude schrijvers: Aart Romijn, Barend de Graaf, Rudolf van Reest etc. Die boeken kan ik lezen en herlezen. Vind de stijl prachtig! Vooral van Aart Romijn, maar het zijn in de ogen van onze jeugd natuurlijk ouderwetse boeken. Alhoewel ik de liefde voor deze lectuur toch wel op onze dochters overgebracht heb. De jongens hebben een andere voorkeur.
Hebben jullie kinderen je op een idee gebracht te gaan schrijven - bijv. door de dingen die ze doen of meemaken?
Wij hebben zelf zeven kinderen. Een dochter, vijf zonen en weer een dochter. Natuurlijk krijg ik daardoor ideeen om te schrijven, maar over het algemeen is het toch wel fantasie wat ik schrijf.
Wat zijn je hobby's naast schrijven
Ik vind een heleboel dingen leuk: Huishouding doen (manager zijn!) handwerken, puzzelen, kinderen opvoeden, voorlezen, spelletjes doen etc.etc.
Waarom schrijf je?
Ik schrijf omdat ik het leuk vind
Waar schrijf je het liefst?
Ik schrijf het liefst gewoon in de huiskamer.
Vind je de begeleiding van een redacteur van de uitgeverij prettig?
Ik hoef geen begeleiding van wie dan ook, dan zou ik krampachtig gaan schrijven denk ik.
Heb je ooit een schrijfcursus doorlopen of bezoek je de Schrijversschool?
Ik heb geen cursus doorlopen. Op de studiedag in Harderwijk heb ik trouwens wel dingen geleerd die me kunnen helpen.
Heb je tips voor andere schrijvers?
Ik zou niet weten wat ik andere schrijvers voor tips moet geven. Gewoon schrijven als je het leuk vind en anders iets anders gaan doen!

Okkie Noordhuis- Noordhof / WCK / AP

volledige bibliografie

Bibliografie (kinderboeken):
Wouter slaat terug, Mes, 2001.
Wouter vecht door, Mes, 2002
Wouter lost het op, Mes, 2003.
Slokkie de Slak, Mes, 2004.
Kornee het konijn, Mes, 2005
Kiki de kip, Mes, 2006
Doffer de duif, Mes, 2007
*

Okkie Noordhuis - Noordhof

  • Lutherse Kerkstraat 37
  • 9611 Jk Sappemeer

Beroep

Huisvrouw, medewerkster Apotheek Parttime

Hobby's

Lezen, schrijven, handwerken, puzzelen etc

Waarom bent u gaan schrijven

Omdat ik veel beleef, (we hebben zeven kinderen opgevoed) en voor 't plezier.

Welke boeken heeft u geschreven

1997 "Dunderstaintjes", 1998 deel 2, 2001 deel 3 en 2001 "wouter slaat terug".

Waarom bent u kinderboeken gaan schrijven

  1. het "inleven" in kinderlevens vind ik fijn
  2. onze kleinkinderen
  3. zomaar, omdat het in me opkwam en langzaam groeide.

Waarom bij Uitgeverij Mes

Via de boekhandel heb ik het adres gekregen van Uitgeverij Mes.

Wat is de boodschap in uw boek(en)

Elkaar pesten - uit den boze!! Het kan weer goed komen.

Wat is uw doel

De kinderen een paar leuke uitjes bezorgen en dat ze hier over kunnen denken en praten (het pesten op school en daarbuiten!

*





*

donderdag 29 september 2011

Frank Tashlin

*

Frank Tashlin - De beer die geen beer was

Frank Tashlin De beer die geen beer was


Nu te koop bij Proxis


'De beer die geen beer was', een boekje dat Frank Tashlin in 1946 schreef, werd zopas door Hafid Bouazza vertaald. De jongste Gouden Uil-winnaar had het verhaal al ter sprake gebracht in het geruchtmakende essay 'Een beer in bontjas', waarin hij zich als 'Nederlandse schrijver van Marokkaanse afkomst met Nederlandse nationaliteit' profileert. Toen de jonge Hafid, pas van het Marokkaanse Oujda naar het Nederlandse Arkel verhuisd, de tekenfilm van de geweldige Chuck Jones naar het verhaal van Tashlin zag, identificeerde hij zich prompt met de beer die niet als beer erkend wordt maar, als 'een zielige man die een scheerbeurt nodig heeft en een bontjas draagt'. Daar wordt die beer natuurlijk heel ongelukkig van - perceptie is altijd al allesbepalend geweest.
Maar ook lezer(tje)s die minder met hun identiteit worstelen, zullen zich met de beer vereenzelvigen, want 't is overduidelijk een goeie lobbes die, versuft na een te korte winterslaap, te grazen wordt genomen door het hele kader van een fabriek. In 'Een beer in bontjas', het essay, had Bouazza het verhaal al eens naverteld, en eigenlijk is die versie mooier, maar bij de nieuwe vertaling krijgen we dan weer tekeningen, en die zijn vermakelijk - Tashlin kan niet wegsteken dat hij tekenfilmproducent is. En zo leren we bijvoorbeeld dat hoe hoger iemand in de hiërarchie van de fabriek klimt, hoe meer zijn haarlijn wijkt, hoe talrijker zijn onderkinnen worden en hoe dieper de wallen onder zijn ogen zakken. Een subtiele versterking van het pleidooi om vooral jezelf te blijven - ook Bouazza zelf heeft daar trouwens zijn voordeel meegedaan; de Gouden Uil vliegt zelden naar een hoger kader.

*





*

Ron Tuinenburg

*
Ron Tuinenberg leest voor uit zijn boek 'Aliya, vlinder uit Paars', geïllustreerd door zijn partner Marianne de Boer. Is Zeist een schrijver- en illustratorduo rijker?
Ron Tuinenberg leest voor uit zijn boek
'Aliya, vlinder uit Paars',
geïllustreerd door zijn partner
Marianne de Boer. Is Zeist een
schrijver- en illustratorduo rijker?
ZEIST - Ron Tuinenberg uit Zeist heeft een voorleesboek geschreven: Aliya, vlinder uit Paars. Tuinenberg geeft les aan een school in Utrecht, op Openbare Basisschool Tuindorp. Hij geeft al 29 jaar lang kleuters les, in groep 1 en 2.
Zijn partner Marianne de Boer heeft de illustraties verzorgd. Zij werkt parttime bij een bank in Utrecht, als ondersteunend medewerker. De voorkant van het boek is ook van haar hand. Hun vriendin Letty Vlot heeft de lay-out verzorgd. Zij werkt bij een verzekeringsmaatschappij en heeft hiervoor bij een drukkerij gewerkt.
Het nieuwe voorleesboek is aan een honderdtal kleuters en ouders gepresenteerd. Nadat Ron Tuinenburg een aantal verhalen uit het boek had voorgelezen, waren de reacties lovend.
Marianne de Boer weet met ruim vijftig illustraties de tweeëndertig verhalen en gedichten prachtig aan te vullen. Een aantal verhalen gaan over alledaagse onderwerpen. Sinterklaas, verdriet om een vis, littekens en scheldwoorden zijn hier enkele voorbeelden van. Maar ook minder bespreekbare onderwerpen zoals het verhaal 'poppetje uit de muur' en een ontsnapte luis in de klas laten ouders niet meer los.
''Nadat ze in bed lagen, heb ik het in één ruk uitgelezen,'' was de meest gehoorde opmerking na de presentatie De verhalen in dit boek worden voor het merendeel gezien door de ogen van een kleuter. Ook al is Aliya fictief, zij en haar absoluut wel aanwezige zesentwintig collega kleuters en hun meester, beleven in deze oer Hollandse klas de meest uiteenlopende avonturen. Dit boek is in eigenbeheer uitgegeven en is daardoor nog niet in de boekhandel verkrijgbaar. Wil je meer weten, mail dan naar marrron@ziggo.nl Een exemplaar kost 15,00 euro.
Het boek: ISBN 978-90-814309-1-3 Nur-code 270
Titel: Aliya, vlinder uit Paars ©2009
Tekst: Ron Tuinenburg
Illustraties: Marianne de Boer
Vormgeving: Letty Vlot
Drukkerij De Marne te Leens
Uitgeverij In eigen beheer © 2009

*




*

Kristien Tack




Over mezelf




Naam Kristien Tack
Geboortejaar: 1969
Woonplaats: Woont in Zulte, (België, dicht bij Gent) 
 Geeft les in het eerste leerjaar (groep 3).
*

Ondertussen vertaalde ze ook Australische leesboekjes en herschreef ze op een niveau voor beginnende lezertjes. Deze boekjes heten hier in België en Nederland ‘Fer de boot’ (de gele vloot) (uitgeverij Abimo)
Kristien werkte hiervoor samen met Marja Mulder, een Nederlandse auteur.

zaterdag 24 september 2011

Jantien Buisman

*
http://www.deharmonie.nl/auteur/images/pasfoto/Jantien%20Buisman(1).jpg


Biografie
Jantien Buisman werd bekend door haar acht kleine dierenboekjes, die verschenen tussen 1975 en 1979.
Buismans eigen opgroeiende dochter was een grote inspiratiebron. Zo is Juffrouw Slenter, een boekje over een muis die niet kan huppelen, voor haar dochter geschreven.
Buisman illustreert haar verhaaltjes zelf met potlood- of pentekeningen. Kenmerkend voor haar verhalen is de aangename mengeling van vlotte vertelkunst en licht absurdistische humor. De dieren uit de boekjes beleven eenvoudige avonturen, waarin de dieren als mensen worden voorgesteld, niet alleen in hun kleding en voedsel, maar ook in hun gedrag en gedachten.
Buismans verhalen zijn met name bedoeld voor kleuters, maar ze vindt dat de voorlezer niet vergeten mag worden. Daarom probeert ze haar boeken ook voor volwassenen interessant te houden.
Het was voor velen een verrassing dat Jantien Buisman na al die jaren in 1998 nieuwe dierenverhalen publiceerde, die minstens zo mooi getekend en geschreven zijn als hun voorgangers.
Jantien Buisman woont en werkt in Amsterdam.

Uitgaven bij de Harmonie:

Kinderboeken
Kees en Keetje, 1974 (Fictie van 6 tot 9 jaar)
Juffrouw Slenter , 1975 (Fictie van 6 tot 9 jaar)
Snik de Beer , 1975 (Fictie van 6 tot 9 jaar)
Wilhelmus de Rat , 1975 (Fictie van 6 tot 9 jaar)
Ben de Bever , 1976 (Fictie van 6 tot 9 jaar)
Jannetje Muis , 1976 (Fictie van 6 tot 9 jaar)
Keetjes kinderen , 1977 (Fictie van 6 tot 9 jaar)
Mijnheer van der Spek , 1978 (Fictie van 6 tot 9 jaar)
Samuel Rat en zijn vriendjes , 1998 (Fictie van 6 tot 9 jaar)
Nicolaas Kikker en zijn boot , 1999 (Fictie van 6 tot 9 jaar)
Warme taart met pindakaas , 2000 (Fictie van 6 tot 9 jaar)
Kees & Keetje , 2008 (Fictie van 6 tot 9 jaar)
Keetjes kinderen , 2008 (Fictie van 6 tot 9 jaar)
Opa Kees en Oma Keetje , 2008 (Fictie van 6 tot 9 jaar)

Gewonnen prijzen
1976 Zilveren Griffel voor Kees en Keetje

*




*

Gert Boullart



*

Gert Boullart

In de bibliotheek:
10 werken in 13 publicaties tussen 1995 en 2010rss Volg nieuwe titels
Pop en spel door Gert Boullart [2010]
Dino's in gevaar door Gert Boullart [2010]
Prinses Piraat door Gert Boullart [2008]
Operatie Mammoet door Gert Boullart [1999]
Klauwen door Gert Boullart [1998]
Beauty, het beest door Gert Boullart [1997]
Pop-gepast door Gert Boullart [1995]

Marijke Bouwhuis



*

Marijke Bouwhuis

Marijke Bouwhuis werkt momenteel op de pabo
Groenewoud te Nijmegen.
Ze geeft er onder andere Nederlands.
Daarnaast werkte ze als auteur voor verschillende
instanties en uitgeverijen.
Zo werkte ze onder andere mee aan de methodes
Leessleutel en Leesparade,
schreef ze verschillende kinderboeken en
ontwikkelde ze lespakketten voor Kinderhulp en Novib. 

*

vrijdag 23 september 2011

Paul van Oevelen

*

Paul van Oevelen - Maria Dolores Esperanza, de kip die tomaten legt

"Een komisch verhaal vol grappige, excentrieke personages en vreemde wendingen." 
mariaesperanza.gif

Paul van Oevelen - Maria Dolores Esperanza, de kip die tomaten legt

Maria Dolores Esperanza is een heel opvallend boek. Het lijkt op het eerste zicht een prentenboek: groot formaat, met felle kleurige illustraties en opvallende fifties vormgeving. En toch heeft het teveel tekst voor een prentenboek: het is een heus leesboek met een uitgebreid, hilarisch verhaal van een heel creatief duo. Van tekstschrijver en dj Paul
van Oevelen, met opmerkelijke illustraties van graficus en muzikant Tom Houtekiet.
Boer wordt op een ochtend wakker en merkt dat al zijn boerderijdieren er vandoor zijn. Ze houden namelijk niet van zijn cha-cha-cha muziek. Hij gaat op zoek naar nieuwe dieren en krijgt een hele vreemde kip mee naar huis in de dierenwinkel. Kip Maria Dolores Esperanza (ook wel Marie genoemd) houdt namelijk wel van zijn soort muziek, maar ze legde nog nooit een ei. Een heerlijke tijd breekt aan voor Boer en Marie. Marie krijgt een hondenhok als thuis en mag gaan en staan waar ze wil. En de cha-cha-cha muziek van Los Vagabundos doet haar denken aan haar jeugd. Als de eieren voor de pannenkoeken op zijn, weet Marie wat haar te doen staat. Maar een ei leggen lukt haar niet. Ze krijgt er enkel een tomaat uit... Boer en Marie starten samen een lucratief handeltje in lekkere tomatensap. Maar er hebben wel meer mensen (onder andere de boosaardige chefkok Corleone) het op Marie gemunt en Boer wordt meegenomen naar het politiekantoor, waar hij stapelverliefd wordt op de politieagente. Als de onschuld van Boer bewezen is, trekken ze samen op zoek naar de ontvoerde Marie. Die ontdekt in de keuken van Chef Corleone dat ze eigenlijk een Zuid-Amerikaanse tomaatvogel is en is vastbesloten om te vliegen voor haar leven zodra ze de kans krijgt. Ze wil niet in de kookpot van de chef terechtkomen. Na een razend spannende bevrijdingsactie van de boer en de politieagente volgt een spetterend cha cha-cha-feest.
Een ietwat absurd, komisch verhaal vol grappige, excentrieke personages en vreemde wendingen. Het lijkt haast een film, het heeft zoveel vaart en kleur. En het barst van de humor die zoveel kinderboeken van vandaag missen. De felle, toffe illustraties nemen je terug in de tijd, zitten vol dynamiek en grapjes. Een aanrader, vol verrassingen, maar zonder eieren...
Maria Dolores Esperanza, de kip die tomaten legt
Vanaf 6 jaar
Tekst: Paul van Oevelen
Illustraties: Tom Houtekiet

*




*

Charlotte Doornhein




Charlotte Doornhein

Charlotte Doornhein (1972) is geboren in Bunnik en groeide op in het plaatsje Groot-Ammers aan de rivier de Lek in Nederland. Als kind was ze altijd bezig met paardrijden of zat ze met haar neus in de boeken. In het nabijgelegen stadje Schoonhoven ging ze naar de middelbare school. Na haar studie organisatiepsychologie (1996) werkte ze bij adviesbureau Andersson Elffers Felix (AEF) en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Sinds 2002 is Charlotte werkzaam als professioneel schrijfster. Ze schrijft kinderboeken, korte verhalen en gedichten.
‘Bij mij draait het om het plezier dat ik aan het schrijven beleef en de energie die ik eruit haal,’ zegt ze. ‘In mijn werk komen - direct of indirect - verschillende boodschappen naar voren, zoals vrijheid, het belang van plezier hebben, achter je eigen keuzes blijven staan en je eigen weg bewandelen.’

Charlotte Doornhein woont sinds najaar 2006 op Curaçao met haar man Olaf, kinderen Imre en Jurn en haar honden. Zij maakt het eiland onveilig met haar ludieke acties. Zo kunnen kinderen lekker griezelen als zij de beruchte en overheerlijke kasteelgrachtwatersoep klaarmaken uit het boek Hein Stekel en Posko. In de kinderboekenweek houdt Charlotte geheime workshops in landhuis Brakkeput Mei Mei en leert ze kinderen geheime liedjes, de bananendans of gaan ze op zoek naar verborgen schatten.

Charlotte is de bedenker van het jaarlijks terugkerend festival de Literaire Tippelzone (voor volwassenen) en de Literaire Trippelzone (voor kinderen) op Curaçao.
Charlotte is redactielid van Cpost (www.cpost.nl): het kleurrijke online magazine voor de Curaçaoliefhebber.
En samen met Glenda Poeder geeft ze op het eiland workshops zelfverdediging voor vrouwen.

Titels:



  • Hein Stekel en László (uitgeverij SWP), 2005




  • Hein Stekel en Posko (uitgeverij SWP), 2007




  • László vermist (uitgeverij SWP), 2008




  • Imre bouwt mee (uitgeverij Kwintessens en uitgeverij Callenbach), 2008




  • Shervison vindt een schat (uitgeverij Kwintessens), 2009




  • Shervison ta deskubrí un tesoro (stichting FPI: Papiamentu vertaling), 2010




  • Hein Stekel en László is uitgegeven met steun van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) en heeft een voorwoord van de oud-burgemeester van Amsterdam, Job Cohen.

    Wil je dat schrijfster Charlotte Doornhein in de kinderboekenweek op klassenbezoek komt? Dat kan! Neem contact op met uitgeverij SWP. Charlotte heeft programma’s voor de basisschool en ook speciale programma’s voor middelbare scholieren. Thema’s voor 12+ zijn bijvoorbeeld drugsgebruik, andere culturen, integratie, kindertehuizen & anders zijn.

    Titels

    Kwelgeesten rond de kapokboom (2011)

    Klein Curaçao (2011)
    Voor kinderen met lef!


    László vermist (2008)

    Hein Stekel en Posko (2007)

    Hein Stekel en László (2005)


    Reine De Pelseneer

    *

    Wie ben ik?

    Reine De Pelseneer, maar dat had je allicht al begrepen. Op 22 juni 1982 ben ik geboren in Zandhoven. Nu woon ik in Antwerpen, in een klein maar fijn appartementje.
    Ik werk halftijds als redactiemedewerker. Daarnaast ben ik schrijver van kinderboeken, verhalen voor eerste lezers, poëzie voor kinderen en voor volwassenen…
    Waarom ik zoveel schrijf? Omdat ik het niet kan laten. Als ik een poosje helemaal niets schrijf, word ik zenuwachtig en ongeduldig. Meestal sluipen er stiekem toch woorden, zinnen en personages in mijn hoofd. En die moeten er ook weer uit! Dus dan neem ik mijn pen of ik kruip achter de computer en ik verzin een verhaal of ik pruts aan een gedicht. Een hele tijd later kun jij dan lezen wat ik heb geschreven!
    Wil je nog meer over me weten? Kijk dan eens bij ‘Mijn abc’.

    *





    *

    Hilde Vandermeeren

    Print deze pagina


    Hilde Vandermeeren schreef voor de reeks Vlaamse Filmpjes, waarvan ´Glimwormen´, een verhaal over kindermishandeling uit 1997, het eerste was. In 2001 verscheen haar eerste kinderboek.
     

    Geboren:
    25 september 1970 te Leuven (België)
    Opleiding:
    Ze studeerde Klinische Psychologie in Leuven.
    Werk:
    Ze werkt momenteel parttime in het onderwijs en schrijft boeken voor kinderen.
    Thuis:
    Ze is gehuwd en heeft twee dochters.
    Eerste boek:
    Een vroege zomer (2001)
    Bijzonderheden:
    In 2002 kreeg ze de Woord- en Beeldprijs voor Een huis om in te verdwalen. Deze prijs is bedoeld voor boeken met een positieve beeldvorming van mensen met een beperking.
    Ooit gezegd:
    ´Het verhaal kiest mij, eerder dan dat ik het verhaal kies. En deze woorden kwamen aangedribbeld in de vorm van een verhaal voor beginnende lezertjes.´

    Over het werk van Hilde Vandermeeren
    Een aantal van de boeken van Hilde Vandermeeren is genomineerd voor de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen. Een huis om in te verdwalen (2002) leverde haar de Woord- en Beeldprijs op. Het boek stond tevens op de longlist van de Gouden Uil Jeugdliteratuur 2003. De twaalfde man, verschenen bij De Eenhoorn, kreeg in 2005 een Zilveren Griffel.
    Een huis om in te verdwalen werd vertaald in het Deens. De twaalfde man is in Duitsland uitgebracht als lees- en luisterboek en verscheen ook in het Koreaans.

    Websites over Hilde Vandermeeren

    Meer informatie over Hilde Vandermeeren op Laten lezen
     
    *
     
    *

    donderdag 22 september 2011

    Tamara Bos


    Foto van Tamara Bos

    Tamara Bos

    Tamara Bos (1967) schrijft filmscripts en kinderboeken.
    Voor Leopold schreef Tamara Het paard van Sinterklaas en Waar is het paard van Sinterklaas?, maar het kan ook zijn dat je haar al kende van de drie bundels Boboverhalen Kowboy Kuuk, Beebie Totje en De neef van tante Eef. Rosa Pardon en haar speurvarken werd uitgegeven bij uitgeverij Klaproos, waarvoor ze ook twee prentenboekverhalen schreef.
    De parelprinses is het nieuwste prentenboekverhaal van Tamara, illustrator Annet Schaap maakte de tekeningen.
    De film 'Het paard van Sinterklaas', van het gelijknamige boek, won een Gouden Kalf voor Beste Scenario en werd tevens bekroond met de Moviesquad junior. Het boek Waar is het paard van Sinterklaas, de opvolger van Het paard van Sinterklaas, is ook verfilmd en was in 2007 in de bioscoop te zien.

    Tamara Bos staat bekend om haar warme, fantasierijke verhalen. Ze schrijft over herkenbare onderwerpen en altijd vanuit het perspectief van een kind.

    Tamara Bos schreef onder andere de scenario's van Het paard van Sinterklaas en Waar is het paard van Sinterklaas? Onlangs schreef ze ook het script voor de film Dolfje Weerwolfje, naar de bekende boeken van Paul van Loon.

    *





    *

    Kim Vandyck

    *

    Kim Vandyck

    Kim Vandyck werd geboren in Deurne in 1976. Hij had een normale jeugd vol basketball en Roald Dahl. Hij was gek op skateboarden en gitaren en ontwikkelde al vroeg een voorliefde voor lawaaierige punkmuziek.

    Kim studeerde Sociale agogiek, toerde met zijn punkbandje door Europa en was enkele jaren als buurtwerker actief in Antwerpen. Toen zijn dochters nog klein waren, was hij full-time papa. Nu werkt hij voor het OCMW van Antwerpen. In zijn vrije tijd schrijft Kim verhaaltjes, als hij niet op een gitaar zit te tokkelen, met zijn dochters op stap is of een concert bijwoont.

    Kim houdt van zijn twee meisjes, muziek, katten, gekke dingen doen, fetakaas en pizza. Hij schrijft vooral AVI 1 en AVI 2 boekjes, maar ook voorleesverhaaltjes, woordspelletjes, cadeauboekjes en pagina's voor tijdschriften.


    *



    *


    Sylvia Vanden Heede

    *

    *

    BiografieSylvia Vanden Heede

    Terug naar lijst
    Wie kent ze niet: Vos, Haas en hun vrienden? Vos is een stoere jongen, Haas een echt dametje. Hun vriend Uil is een beetje dommig en bedachtzaam en verliefd op Pluim, het eekhoorntje. Er zijn leesboeken, voorleesboeken, kijkboeken en prentenboeken over Vos en Haas en er zijn zelfs ook cd-roms. Vos en Haas en de andere dierenvrienden uit hun bos werden verzonnen door Sylvia Vanden Heede. Zij werd geboren op 25 augustus 1961 in Zwevegem in Belgie. Ze groeide op met vijf broers en twee zussen. Ze vertelt hierover: ‘Omdat ik lang het enige meisje was, had ik het grootste deel van mijn kindertijd een eigen kamer. Daar schreef ik tot diep in de nacht verhaaltjes en maakte er tekeningen bij. Voor mijn jongste broertjes maakte ik boekjes die ik in elkaar niette en hun cadeau gaf met sinterklaas.'
    Als kind wilde Sylvia Vanden Heede niets liever dan in het bos verdwalen. Ze droomde over wonen in een hol tussen de wortels van een eeuwenoude boom. Vos en Haas beleven ook veel van hun avonturen in het bos. ‘Een bos is heel aantrekkelijk en inspirerend', vertelt Sylvia. ‘In bijna alle sprookjes komt vroeg of laat een bos voor. Een bos is knus en beschut als een huis, maar ook donker en gevaarlijk en geheimzinnig. En een bos betekent ook: veel (wilde) dieren.'
    Wat voor dromen had Sylvia als kind nog meer? Dierenarts worden, want ze is altijd gek geweest op dieren. ‘Ik hield erg veel van dieren en mijn eerste verhalen gaan dan ook over dieren' vertelt Sylvia. Ook tekende ze veel. ‘Vroeger dacht ik dat ik niet zonder tekenen kon.' Voor haar derde kinderboek ‘Het binnenste huis' uit 1989 maakte ze dan ook zelf de tekeningen. Maar later liet ze de tekeningen maken door andere tekenaars. Heel bekende, zoals Thé Tjong Khing en André Sollie.
    Sylvia woont nu niet tussen de wortels van een boom, zelfs niet in een bos, maar ze woont in Brugge, een stad aan het water in België. Samen met haar man en drie dochters Tamara, Ciska en Hanne. En ze is dus geen dierenarts geworden, maar schrijfster. Sylvia schrijft op een heel aparte manier: de laatste zin van een boek weet ze het eerst. ‘Ik weet echt niet altijd de eerste zin. Ik weet meestal wel hoe het verhaal gaat eindigen. Een begin maken is niet moeilijk. Het is belangrijker te weten waar je heen gaat.' Sylvia vindt het leuk om in haar verhalen met woorden te spelen. Zij schreef met het eerste boek ‘Vos en Haas' een heel knap verhaal voor kinderen die net beginnen met lezen. ‘Kom en kijk naar mijn ij' zegt Uil. Maar Vos en Haas zeggen dat hij 'ei' moet schrijven en dus verbetert hij: ‘Kom en keik naar mein ei'. Uil weet niet waar het ei vandaan komt, maar hij heeft het gevonden en dus vindt hij: 'Ik ben de pa van het ei!' In de grappige tekeningen van Thé Tjong Khing worden de woorden nog eens uitgelegd. Het is een groeiboek van avi 1 t/m avi 4. Sylvia speelt graag met woorden. Cryptogrammen (moeilijke woordpuzzels) maken is dan ook een hobby van haar.
    Naast de boeken over Vos en Haas, schreef ze ook een bijzonder boekje over een ander dier. In ‘Ik kan huilen' vertelt Sylvia over de wolf Kleine Loep, die te klein is volgens Grote Leider. Als de rest van de wolven op jacht gaat, gaat Kleine Loep naar het dorp; hij wil een hond zijn. Maar de mensen denken er anders over. Kleine Loep is een wolf en wolven horen achter tralies. Het is echt een knap verhaal, waarin je als lezer ook een beetje leert denken als een wolf.
    ‘Opgestaan is plaats vergaan' gaat niet over dieren, maar is een compleet maf verhaal over mensen. Seppes ouders zijn even hun huis uit, als een mevrouw met een grote hond (o, ja toch een dier!) snel naar binnen gaat. Zij vindt dat het huis nu van haar is, want opgestaan is plaats vergaan. Zelfs de politie vertikt het om Seppe en zijn ouders te helpen. Gelukkig verzint Seppe een plan om mevrouw De Kraker het huis uit te lokken. Met dit boek won Sylvia een Zilveren Griffel, net als voor ‘Vos en Haas en de dief van Iek.'
    Voor ‘De huid van de beer', een boek over de Vikingen, kreeg ze de Boekenwelp. Voor haar eerste boek 'De spiegelplas' werd ze al genomineerd: de Jacob van Maerlant debutantenprijs. ‘Donderkop', één van haar spannendste boeken, werd genomineerd voor de Thea Beckmanprijs 2005, een prijs voor historische jeugdboeken. Het speelt zich af in de jaren vlak na de Eerste Wereldoorlog en gaat over verwisselde kinderen, schatten en bohemers (of zoals wij in Nederland zeggen: zigeuners). Maar ‘Vos en Haas' kreeg de meeste prijzen: de Boekenleeuw, de Jonge Gouden Uil, de Provinciale Prijs, de Kinder- en Jeugdjurytrofee en nog een paar andere.
    Eerst dacht Sylvia niet zonder tekenen te kunnen. ‘Tegenwoordig heb ik het gevoel nooit zonder schrijven te zullen kunnen. Wie weet verandert dat ooit nog. Maar voorlopig is schrijven eten, drinken en ademen in één.' Wij hopen dat het nog lang zo blijft, want wij hebben nog lang niet genoeg van Vos en Haas en al haar andere boeken!

    Recensies op Leesfeest:
    Titel Uitgeverij Soort boek Leeftijd
    Een buur voor Vos en Haas Lannoo, 2006 Vos en Haas helpen Uil, die bij hen in de buurt komt wonen. 4+
    Koek koek Vos en Haas Lannoo, 2007 Boek voor beginnende lezers over Vos en Haas die zoeken naar koek in het bos. 6+
    Vos en Haas en de dief van Iek Lannoo, 2005 Boek voor beginnende lezers over Vos en Haas die proberen het plan van de boeven Neef en Jak te dwarsbomen. 6+
    Vos en Haas op zoek naar koek Lannoo, 2006 Vos heeft zin in koek, maar kan dat nergens vinden en gaat ernaar op zoek. 4+
    Wolf en Hond Lannoo, 2009 Boek voor beginnende lezers over Wolf en Hond die ontdekken hoe ze van elkaar verschillen. 6+

    Johanna Kruit


    Johanna Kruit

    Johanna Kruit schrijft gedichten voor kinderen en volwassenen. Vaak staat de zee centraal. Geen wonder, voor iemand die in Zeeland is geboren en er altijd heeft gewoond!
     

    Geboren:
    14 december 1940 te Zoutelande
    Werk:
    Na de middelbare school werkte ze als verpleegster in een kindersanatorium.
    Thuis:
    Ze woont sinds haar huwelijk in 1962 in het Zeeuwse Biggekerke.
    Eerste boek:
    Als een film in je hoofd (1989)

    Boeken van Johanna Kruit

    Over het werk van Johanna Kruit
    Johanna Kruit is geboren als tweede kind van een gezin dat elf kinderen telde. Toen ze vanwege een hernia een lange tijd op bed moest liggen, begon ze verhalen en gedichten te schrijven, eerst alleen voor volwassenen, later ook voor kinderen. Bovendien schildert ze en componeert liedjes.
    Sinds haar kinderen de deur uit zijn, reist ze samen met haar man, een fanatiek fotograaf, langs de kusten van Zeeland, België en Frankrijk. Ze maakt aantekeningen van de indrukken die ze opdoet, maakt foto´s en verzamelt schelpen, stenen, veertjes en scherven. Later vormt dit vaak de aanzet voor haar gedichten.
    Ze debuteerde in 1976 met Achter een glimlach. Veel van haar werk gaat over haar eigen leven en over Zeeland, waar ze altijd is blijven wonen. Haar eerste bundel voor jongeren Als een film in je hoofd kwam in 1989 uit. De tovenaar van spiegelland (1992) ontstond in samenwerking met kinderen. Voor haar bundel Zoals wind om het huis ontving ze in 1996 een Vlag en Wimpel van de griffeljury.
    Voor het leesonderwijs schreef Johanna Kruit onder meer De straat-oma (1996), De hond op het strand (2000) en Het vogelmeisje (2002). In Lieve waterprins (2004) staat het schrijven van gedichten centraal: Lin weet wel dat haar vader is verdronken, maar toch gelooft ze dat haar Waterprins nu bij de kleine zeemeermin woont. In het geheim schrijft ze hem alles wat er in haar leven gebeurt.

    Verder zoeken
    Encyclopedie van de jeugdliteratuur (Fontein/Wolters Noordhoff)
    Lexicon van de jeugdliteratuur (Martinus Nijhoff)

    Suggesties
    - Interview Wegkruipen in wat ik schrijf op Kinderboekenplein.
    - Interview Wegkruipen in wat ik schrijf op Jeugdboekenplein.

    Websites over Johanna Kruit

    Meer informatie over Johanna Kruit op Laten lezen
     
    *
     
    *

    Inge Bergh

      *

    Wist je dat ik zot ben van:
    Mijn ventje en mijn kindjes?
    Engeland en Tetley-thee?
    Ierland: de muziek, de verhalen, de humor, de melancholie, de taal...?
    Tagliatelle met kip, spek, champignons, room en zonnebloempitten?
    Chocolade?
    Boeken en gedichten?
    Mijn tuin, bloemetjes en plantjes?
    De kleuren en geuren van de herfst?
    Het bos, in alle seizoenen?