woensdag 24 augustus 2011

Arend van Dam




Foto: Mark Sassen
Arend van Dam

Arend van Dam begon met schrijven toen hij zelf kinderen kreeg. Hij schrijft voor verschillende leeftijden, van peuterboeken tot spannende historische verhalen voor 11+. Voor Lang geleden ontving hij een Zilveren Griffel.
 

Geboren:
24 juni 1953 te Maassluis
Opleiding:
Deed de opleiding tot maatschappelijk werker in Baarn.
Werk:
Hij werkte na zijn studie in de drugshulpverlening in Utrecht. Nu is hij fulltime schrijver.
Thuis:
In 2007 is hij naar Harlingen verhuisd. Hij woont daar in een oud, wit huis met uitzicht op de Waddenzee.
Eerste boek:
Het Pietenboek (1989)
Ooit gezegd:
´Eigenlijk schrijf ik uit woede om wat er allemaal misgaat in de wereld. Kinderen moeten televisie kijken. Kinderen worden meegesleept naar pretparken. Kinderen gaan dood. Nee, het valt niet mee om kind te zijn.´

Boeken van Arend van Dam

Over het werk van Arend van Dam
Arend van Dam debuteerde met een boek voor volwassenen. In 1989 kwam zijn eerste kinderboek uit: Het Pietenboek. Hij schrijft vaak over historische onderwerpen, waarbij altijd een duidelijk verband is met het heden. In 1993 verscheen Mijn tante uit de hutkofer, waarin voor het eerst zijn nieuwsgierigheid naar de geschiedenis van zijn familie naar voren komt. Ook in later verschenen boeken keert dit onderwerp terug. Menig keer duikt de hoofdpersoon de archieven in en maakt een stamboom van de voorouders. Dit is bijvoorbeeld zo in Het zit in de familie (2000). Hij kiest vaak voor levensbeschrijvingen van historische figuren. Poe´i, een kind als keizer (1993) gaat over de laatste keizer can China. Maar hij schreef ook over tsaar Peter, Michiel de Ruyter en Willem van Oranje. Van Dam maakte ook veel boeken voor jonge lezers. Ze gaan meestal over dagelijkse gebeurtenissen uit het leven van kleuters en kinderen die net naar groep drie gaan.

Verder zoeken
Lexicon van de jeugdliteratuur (Martinus Nijhoff)
Encyclopedie van de jeugdliteratuur (Fontein/Wolters Noordhoff)

Websites over Arend van Dam

Meer informatie over Arend van Dam op Laten lezen
 
*
 
*
Aanklikken voor een vergroting van de collage

*

Geen opmerkingen: