maandag 1 augustus 2011

Frank Smulders



Frank Smulders

Frank Smulders is illustrator en schrijft vooral sprookjesachtige verhalen voor het leesonderwijs. Draken, reuzen, heksen en betoverde prinsen bevolken zijn verhalen voor startende lezers vanaf ongeveer zes jaar.
 

Geboren:
30 augustus 1955 te Utrecht
Opleiding:
Hij volgde de opleiding schilderen en grafiek aan de Rietveld Academie in Amsterdam en studeerde af in de richting grafische vormgeving en illustratie aan de academie voor beeldende kunst in Utrecht. Later deed hij een schrijfcursus.
Werk:
In 1980, nog tijdens zijn opleiding, is Frank aan de slag gegaan als illustrator voor kindertijdschriften. Vanaf 2000 is hij verhalen en gedichten gaan schrijven. Hij geeft dicht- en illustratieworkshops op scholen en bibliotheken.
Thuis:
Samen met zijn vriendin, die in een bibliotheek werkt, woont hij in een verbouwde paardenstal met werkruimte op een van de leukste plekken in de stad Utrecht.
Eerste boek:
´n Boek voor groot en klein (1981)
Bijzonderheden:
Op de basisschool had hij moeite met lezen. Hij vond de zinnen nogal lang: aan het eind van een zin was hij het begin ervan vergeten, waardoor hij de verhalen niet goed begreep. Frustrerend vond hij dat! Nu hij zelf boeken voor kinderen in groep 3 en 4 schrijft, let hij daar juist op.
Ooit gezegd:
‘Ik kreeg ik een timmerkist. Op mijn achtste verjaardag. De kist was zo blauw als de hemel. Er zat een hamer in. En een tang die op een vogel leek. En nog veel meer. Ik sloeg spijkers krom in een plank. En trok ze er weer uit. Met de tang die op een vogel leek. Dit zat ook in de kist: een groot, dik potlood. Daar tekende ik mensen mee. En dieren. Maar ook dingen. Ik ging er woorden bij schrijven. De woorden werden zinnen. De zinnen werden boekjes. De kist en het gereedschap heb ik nog steeds. Behalve het potlood. Dat is allang op!’

Boeken van Frank Smulders

Over het werk van Frank Smulders
Frank Smulders begon in de jaren tachtig met het illustreren van kinderboeken. Zo maakte hij voor De d van Daan en doos en... van Paul van Loon de illustraties. In 1989 verscheen het eerste boekje waarvoor hij zowel de tekst als de tekeningen maakte: De m van maan en muts en... Daarna wisselden door hem geschreven en/of geïllustreerde boeken elkaar af. Vanaf 1996 maakt hij geen tekeningen meer in boeken van anderen. Veel van de door hem geschreven boeken zijn van illustraties voorzien door Hugo van Look en Leo Timmers.
Vroeger was Bij de indianen, boekje 31 uit de serie Gouden Boekjes, zijn favoriete boek. Het gaat over een indianenjongen en een blanke jongen die vrienden worden. Hij heeft het boekje stukgelezen en stukgekeken en heeft het later opnieuw gekocht. Zelf schrijft hij vooral sprookjes. De held is meestal een meisje van 6 of 7 jaar. De maan en de fee vindt hij zijn best gelukte boek. Het mooiste boek van een andere schrijver vindt hij De Stoorworm van Wim Hofman.
Als hij niet met verhalen bezig is, bouwt hij objecten van huishoudelijke artikelen, of maakt hij illustratieve tekeningen die hij ook verkoopt.

Websites over Frank Smulders

Meer informatie over Frank Smulders op Laten lezen
 
*


*
Aanklikken voor een vergroting van de collage

*

Geen opmerkingen: