vrijdag 2 september 2011

Burny Bos



Burny Bos

Zijn kinderboeken zijn bekend, maar zijn films en tv-series misschien nog wel bekender. Burny Bos bedient het jonge publiek van verschillende kanten, en weet boek succesvol om te zetten in beeld en andersom.
 

Geboren:
8 april 1944 te Haarlem
Opleiding:
Hij leerde voor schoolmeester.
Werk:
Tot 1974 werkte hij als meester, leraar tekenen en jongerenwerker. Al snel ging hij radio maken voor kleuters en oudere kinderen, waarna televisie snel volgde. Ondertussen schreef hij kinderboeken. Nu heeft Burny Bos een productiebedrijf voor familiefilms en tv-series, Bosbros.
Thuis:
Burny Bos woont met zijn vrouw en vier kinderen in Het Gooi.
Eerste boek:
Het boek van Ko de Boswachter (1975)
Bijzonderheden:
Zijn oudste dochter Tamara Bos is in zijn voetsporen getreden. Ze schrijft kinderboeken en maakt kinderfilms en tv-series. Van verschillende films die hij produceerde, schreef zij het scenario.

Over het werk van Burny Bos
Burny Bos begon met boeken maken die gerelateerd waren aan zijn radio- en tv-programma´s, zoals verhalen over Ko de Boswachter die met zijn vriend, postbode Anton Gleuf, elke week veel kinderen aan de radio (en later tv) gekluisterd hield.
Zijn verhalen waarin de eigenzinnige peuter Knofje kwijt raakt, een zusje krijgt, een hut bouwt en naar school gaat, baseerde hij op zijn dochter Tamara. In 2001 maakte Burny Bos zelf zes afleveringen televisie over Knofje.
Ook Mijn vader woont in Rio
is een verfilming van een eigen boek waar Bos zelf bij betrokken was: hij schreef het scenario. De film is gebaseerd op het boek Liesje, of laten we maar winkeltje gaan spelen (1983), dat later werd heruitgegeven als Mijn vader woont in Rio (1990).
Als Annie M.G. Schmidt nog leeft, begint Burny Bos met de verfilming van Abeltje
. De film verschijnt uiteindelijk pas na haar overlijden. Dan volgen snel meer films en tv-series van Schmidts werk: Otje, Minoes, Ja zuster, Nee zuster, Pluk van de Petteflet en Ibbeltje.
Veel van Burny Bos´ eigen boeken worden de laatste jaren heruitgegeven, zoals bijvoorbeeld de verhalen over Knofje en Familie Mol-de Mol.

Verder zoeken
Lexicon van de jeugdliteratuur (Martinus Nijhoff)

Suggesties
Auteur van de maand mei 2011 op Kinderboekenplein.

Websites over Burny Bos

Meer informatie over Burny Bos op Laten lezen
 
*
 
 
*
Aanklikken voor een vergroting van de collage

*

Geen opmerkingen: