donderdag 22 september 2011

Johanna Kruit


Johanna Kruit

Johanna Kruit schrijft gedichten voor kinderen en volwassenen. Vaak staat de zee centraal. Geen wonder, voor iemand die in Zeeland is geboren en er altijd heeft gewoond!
 

Geboren:
14 december 1940 te Zoutelande
Werk:
Na de middelbare school werkte ze als verpleegster in een kindersanatorium.
Thuis:
Ze woont sinds haar huwelijk in 1962 in het Zeeuwse Biggekerke.
Eerste boek:
Als een film in je hoofd (1989)

Boeken van Johanna Kruit

Over het werk van Johanna Kruit
Johanna Kruit is geboren als tweede kind van een gezin dat elf kinderen telde. Toen ze vanwege een hernia een lange tijd op bed moest liggen, begon ze verhalen en gedichten te schrijven, eerst alleen voor volwassenen, later ook voor kinderen. Bovendien schildert ze en componeert liedjes.
Sinds haar kinderen de deur uit zijn, reist ze samen met haar man, een fanatiek fotograaf, langs de kusten van Zeeland, België en Frankrijk. Ze maakt aantekeningen van de indrukken die ze opdoet, maakt foto´s en verzamelt schelpen, stenen, veertjes en scherven. Later vormt dit vaak de aanzet voor haar gedichten.
Ze debuteerde in 1976 met Achter een glimlach. Veel van haar werk gaat over haar eigen leven en over Zeeland, waar ze altijd is blijven wonen. Haar eerste bundel voor jongeren Als een film in je hoofd kwam in 1989 uit. De tovenaar van spiegelland (1992) ontstond in samenwerking met kinderen. Voor haar bundel Zoals wind om het huis ontving ze in 1996 een Vlag en Wimpel van de griffeljury.
Voor het leesonderwijs schreef Johanna Kruit onder meer De straat-oma (1996), De hond op het strand (2000) en Het vogelmeisje (2002). In Lieve waterprins (2004) staat het schrijven van gedichten centraal: Lin weet wel dat haar vader is verdronken, maar toch gelooft ze dat haar Waterprins nu bij de kleine zeemeermin woont. In het geheim schrijft ze hem alles wat er in haar leven gebeurt.

Verder zoeken
Encyclopedie van de jeugdliteratuur (Fontein/Wolters Noordhoff)
Lexicon van de jeugdliteratuur (Martinus Nijhoff)

Suggesties
- Interview Wegkruipen in wat ik schrijf op Kinderboekenplein.
- Interview Wegkruipen in wat ik schrijf op Jeugdboekenplein.

Websites over Johanna Kruit

Meer informatie over Johanna Kruit op Laten lezen
 
*
 
*

Geen opmerkingen: