donderdag 15 september 2011

Jan Paul Schutten



Jan Paul Schutten

Jan Paul Schutten debuteerde voor kinderen met Ruik eens wat ik zeg. Hij kreeg voor dit boek een Vlag en Wimpel van de griffeljury. In 2008 kreeg Jan Paul Schutten de Gouden Griffel voor Kinderen van Amsterdam. Voor de kinderboekenweek van 2009 schreef hij het geschenk: De wraak van het spruitje.

Geboren:
30 november 1970 te Vlissingen
Opleiding:
Hij studeerde communicatie in Utrecht.
Werk:
Hij werkt als tekstschrijver en maakte een aantal boeken in opdracht, voornamelijk voor volwassenen.
Eerste boek:
Ruik eens wat ik zeg (2003)

Boeken van Jan Paul Schutten

Over het werk van Jan Paul Schutten
Al tijdens zijn studie vond Jan Paul Schutten een baan als tekstschrijver bij een reclamebureau. Voor uitgeverij Kluitman schreef hij de tekst van een aantal delen in de populaire serie ‘Fantastische feiten´, informatieboeken voor kinderen. Hij schreef ook inleidingen bij sommige boeken van Frank Groothof.
Toen hij een boek over de natuur schreef, kwam hij op het idee voor Ruik eens wat ik zeg (2003). Het boek verscheen in de succesvolle serie iQ, een serie informatieve kinderboeken, waarvan er verschillende zijn bekroond. Schutten kreeg voor Ruik eens wat ik zeg een Vlag en Wimpel van de griffeljury. Sieb Posthuma - bekend van Rintje - maakte de illustraties voor dit boek dat vertelt over ´de taal van planten en dieren´.
Daarna schreef Schutten nog een aantal informatieve boeken voor kinderen, waaronder Kinderen van Amsterdam (2007), dat bekroond werd met een Gouden Griffel. In dit boek wordt de geschiedenis van Amsterdam verteld aan de hand van verhalen over beroemde kinderen. Anne Frank bijvoorbeeld, of Titus van Rijn, de zoon van schilder Rembrandt. In 2008 verscheen volgens hetzelfde concept Kinderen van Nederland.
Naast informatieve boeken schreef Jan Paul Schutten ook enkele verhalen voor beginnende lezers, zoals Dat gaat mis, Mees (2007) en Daar is Mees weer! (2008).
De wraak van het spruitje is de titel van het kinderboekenweekgeschenk 2009, geschreven door Jan Paul Schutten. Het gaat over eten en drinken, het thema van deze kinderboekenweek. Om te weten te komen waarom lekkere dingen meestal ongezond zijn en gezonde dingen minder lekker, ging Schutten op bezoek bij de makers van enkele van een paar van die ongezonde lekkernijen. Zoals McDonalds, Coca Cola en Mars.

Suggesties
- Interview Smakelijk (?) eten met Jan Paul op Kinderboekenplein.
- Auteur van de maand op Kinderboekenplein.

Bibliografie selectie
2009 Fluit! (Rubinstein)
2009 De wraak van het spruitje (CPNB)
2009 Graaf Sandwich en andere etenswaardigheden (Nieuw Amsterdam)
2009 Fluit! (Rubinstein)
2009 De taart voor Mees! (Kluitman)
2010 Superslimme dieren (Kluitman)
2010 De zwijnenbende (Zwijsen)
2011 Iedereen is gek! (De Fontein)
2011 Ik wil vleugels (Querido)

Bekroningen
2004 Vlag en Wimpel (griffeljury) voor Ruik eens wat ik zeg
2008 Gouden Griffel voor Kinderen van Amsterdam

Websites over Jan Paul Schutten
*


*

Geen opmerkingen: