maandag 19 september 2011

Els Rooijers


Foto: Mark Sassen
Els Rooijers

Els Rooijers schrijft boeken voor alle kinderen van de basisschool. Van hele spannende tot erg grappige zoals Pareltje, de roversmeid.
 

Geboren:
5 januari 1955 te Haarlem
Opleiding:
Ze volgde de HBO-opleiding fysiotherapie.
Werk:
Toen ze begon met schrijven, had ze kleine kinderen en was veel thuis. Nu wisselt ze het schrijven af met bezoeken aan scholen en bibliotheken door het hele land.
Thuis:
Ze woont met haar man in Warmond in Zuid-Holland. Gezellig tussen de eenden en de kwakende kikkers. De Kagerplas is vlakbij en ook het strand is niet al te ver.
Eerste boek:
Prinsessenthee (1992)
Bijzonderheden:
Regelmatig kan je Els met een verrekijker door het struikgewas zien sluipen. Doodstil blijft ze staan om tijdenlang naar een boom of een rietkraag te turen. Dreigt er soms gevaar? Welnee, ze hoorde iets fluiten. Misschien wel een mus of een koolmees en met wat geluk een mooi puttertje of een karekiet.
Ooit gezegd:
‘Wat je ook verzint, het kan altijd gekker.’

Boeken van Els Rooijers

Over het werk van Els Rooijers
Haar eerste verhaal schreef Els Rooijers voor haar dochter Charlotte. Ze was toen vier jaar. ‘We woonden aan de Boulevard in Katwijk en keken vanuit ons huis zo op de zee. In het najaar zag je bij rustig weer de vissersboten vlak langs de kust varen. Je kon zelfs de mannen op het dek zien staan. En zo kwam het dat de toen kleine Lotte een piratenkapitein zag. Hij tuurde door een lange verrekijker en keek zo bij ons de woonkamer in. Vanaf dat moment wilde Lotte een boek hebben over die piratenkapitein.’ Bert van der Mey, een striptekenaar uit Katwijk, maakte er illustraties bij, en zo werd ‘Opa’s eiland’ bijna een echt boek. Er zijn 50 exemplaren van gemaakt die zijn uitgedeeld aan vrienden en bekenden. Het boekje is nooit te koop geweest. Toen besloot ze het op te sturen naar uitgeverij Zwijsen. Het kwam daar op het bureau van Richard van de Waarsenburg te liggen. ‘Richard is uitgever en hij beslist of van een verhaal een echt boek gemaakt wordt. Hij heeft het verhaal gelezen en nodigde mij uit voor een gesprek. Hij vroeg mij om een verhaal voor de eilandserie te schrijven. Dat was natuurlijk vreselijk spannend want als het zou lukken, zou het een echt boek worden! Gelukkig kreeg ik er ruim de tijd voor en ik heb er dan ook lang over gedaan. Maar eindelijk was Prinsessenthee af en Richard was er tevreden over. Nog steeds is het spannend als ik een verhaal naar een uitgever opstuur. Maar gelukkig niet meer zo spannend als de eerste keer.’

Websites over Els Rooijers

Meer informatie over Els Rooijers op Laten lezen
 
*
 
*

Geen opmerkingen: