vrijdag 9 december 2011

Kaat Vrancken – Beu

Kaat Vrancken

De Vlaamse schrijfster Kaat Vrancken kreeg in 2001 een Zilveren Griffel voor Hannah en het raadsel van de stilte. Het is haar vierde boek over de levenslustige en nieuwsgierige kleuter Hannah, die altijd veel vragen stelt over de wereld om haar heen. In 2005 ontving ze de Vlaamse Boekenleeuw - een soort Gouden Griffel - én een Zilveren Griffel voor Cheffie is de baas.
 

Geboren:
27 december 1957 te Bree (België)
Opleiding:
Studeerde communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit te Brussel.
Werk:
Werkte bij een uitgeverij en is nu freelance copywriter en kinderboekenschrijfster.
Thuis:
Woont met haar man, dochter Hannah en drie teckels in haar geboorteplaats Bree.
Eerste boek:
Zing maar, Hannah (1995)
Bijzonderheden:
Houdt van theater en film, steden bezoeken, lezen, wandelen in de bergen.
Ooit gezegd:
´Ik vind dat je met jonge kinderen over alles kan praten. Waarom zou ik over depressies moeten zwijgen wanneer zoveel mensen er een hebben? Een kind merkt ook zonder dat ouders erover spreken dat er iets niet klopt. Het voelt dat. Toch zouden kinderen er niet over mogen lezen of praten. Dat is onzin.´

Boeken van Kaat Vrancken

Over het werk van Kaat Vrancken
Na haar studie in Brussel woonde en werkte Kaat Vrancken zo´n tien jaar in de Belgische hoofdstad. Daarna keerde ze terug naar haar geboorteplaats, waar ze ging werken als schrijfster van reclameteksten voor bedrijven. In de avonduren schrijft ze haar kinderboeken. Het begon allemaal met het maken van een herinneringsboekje voor haar dochter, die ook Hannah heet. Maar toen bleek dat Hannah heel goed kon omgaan met haar opa, die dement werd, groeiden de losse verhalen uit tot een echt kinderboek. In de loop van de tijd is de echte Hannah wat meer naar de achtergrond geraakt en gaat het om algemene ervaringen. Kaat Vrancken schrijft over thema´s als dementie, dood, euthanasie en depressie, en doet dat voor heel jonge kinderen op een manier die vanzelfsprekend lijkt. De nieuwsgierige Hannah stelt talloze vragen, terwijl de volwassenen om haar heen aangeven ook niet altijd het juiste antwoord te hebben. Vrancken: ´Ik probeer ook heel eerlijk te schrijven, heel kaal en puur. Gezochte beelden en geforceerde literaire versiersels zijn aan mij niet besteed.´
Het eerste boek over Hannah is geïllustreerd door Sandra Klaassen; de daarop volgende boeken door Thé Tjong-Khing. In de Duitse vertaling maakte Rotraut Susanne Berner de tekeningen. Hannah, kom je dansen? is genomineerd voor de Deutsche Jugend Literatur Preis 2000. In Nederland ontving Kaat Vrancken een Zilveren Griffel voor Hannah en het raadsel van de stilte.

Verder zoeken
Lexicon van de jeugdliteratuur (Martinus Nijhoff)
Encyclopedie van de jeugdliteratuur (Fontein/Wolters Noordhoff)

Bibliografie selectie
2002 Wimperwensen, klavertjesvier (Querido)
2004 Cheffie is de baas (Querido)
2004 Het grote boek van Hannah. Bevat: Zing maar, Hannah, Hannah, kom je dansen?, Tsjau, Hannah, Hannah en het raadsel van de stilte en Hannah en de pups (Querido)
2005 Muis! (De Eenhoorn)
2006 Cheffie bijt door (Querido)
2010 Beu (Querido)
2011 30.000 woorden van Charlie (Querido)

Bekroningen
2001 Zilveren Griffel voor Hannah en het raadsel van de stilte
2003 Boekenwelp voor Wimperwensen, klavertjesvier2005 Boekenleeuw + Zilveren Griffel voor Cheffie is de baas

Websites over Kaat Vrancken
 
*
 

Geen opmerkingen: