vrijdag 9 december 2011

Shirley Hughes - Annie Rose het zusje van Alfie

Shirley Hughes


Shirley Hughes debuteerde als illustratrice in 1953 met Little women van Louisa May Alcott. Sindsdien heeft ze ruim tweehonderd werken geïllustreerd van auteurs als Dorothy Edwards, Margaret Mahy, Nina Bawden, Helen Cresswell en Ruth Ainsworth.
 

Geboren:
16 juli 1927 te Hoylake (Engeland)
Opleiding:
Ze ging naar de kunstacademies van Liverpool en Oxford, waar een opleiding tot illustratrice volgde maar ook kostuumontwerpen en lithografie studeerde.
Eerste boek:
In Nederland: Daar ben ik veel te bang voor! (1978)

Boeken van Shirley Hughes

Over het werk van Shirley Hughes
Als schrijfster debuteerde Shirley Hughes in 1960 met Lucy and Tom´s day. Dat boek groeide uit tot een reeks van zes boeken over twee kinderen, later gevolgd door de Trotter Street-serie (1989-1991) - in Nederland in 1996 uitgegeven als Verhalen uit de Ligusterstraat - en de nog steeds populaire reeks over Alfie (1981-1992). Daarnaast schreef zij de tekst voor zo´n twintig peuter- en kleuterboeken en voor prentenboeken voor iets oudere kinderen. Ze begon met schrijven toen haar eigen drie kinderen klein waren. Inmiddels vormen de kleinkinderen haar belangrijkste bron van inspiratie.
In Engeland is Shirley Hughes een van de populairste illustratrices. Als geen ander weet ze met haar realistische en humoristische tekeningen de universele kinderangsten en kindervreugdes vorm te geven. Haar manier van tekenen is sterk verhalend: haar illustraties voor jonge kinderen belichten de dagelijkse eet-, leef- en speelwereld van kleuters, een eerste schooldag, een verjaarspartijtje of het verlies van een geliefde knuffel. Door de boeken voor oudere kinderen Daar ben ik veel te bang voor (1978) en Het betoverde standbeeld (1996) royaal te illustreren, vaak als een mengeling van cartoons, ballonstrips en vertelling, wil ze het gat tussen prentenboeken en niet geïllustreerde verhalen dichten.
Hughes creëert een voor kleuters en hun ouders herkenbare situatie die zij goed weet te visualiseren. Er wordt toegewerkt naar een climax, waarbij de spanning oploopt als de knuffelhond juist voor de neus van Bas wordt weggekaapt. Voor jonge kinderen zijn de beschreven emoties navoelbaar gemaakt. Het boek biedt kinderen de mogelijkheid emoties te verwerken. De beschreven gebeurtenissen zijn levensecht. De realistische, warm gekleurde illustraties vol grappige details, sluiten daar goed bij aan.
Zowel met haar eigen boeken als met de illustraties in het werk van anderen won Shirley Hughes verschillende prijzen. Zo werd Dogger (Knuffel) in 1978 bekroond met de Kate Greenaway Medal en in 1980 met een Zilveren Griffel. In 1984 kreeg Hughes als eerste illustrator de Eleanor Farjeon Award, een prijs van verdienste voor de Britse kinder- en jeugdliteratuur. In dat jaar viel haar ook een Vlag en Wimpel vanuit de Nederlandse Griffeljury ten deel voor Alfie geeft een hand.

Verder zoeken
Encyclopedie van de jeugdliteratuur (Fontein/Wolters Noordhoff)
Lexicon van de jeugdliteratuur (Martinus Nijhoff)

Bibliografie selectie
1998 De eenhoorn en de leeuw (De Vries-Brouwers)
1999 Abels maan (De Vries-Brouwers)
2001 Alfie-weer (herdr.; De Vries-Brouwers)
2002 Annie Rose, het zusje van Alfie (herdr.; De Vries-Brouwers)
2004 Rik en ik (De Vries-Brouwers)
2004 Doen jullie mee?: vier verhalen van Shirley Hughes (De Vries-Brouwers)

Bekroningen
1980 Zilveren Griffel voor Knuffel1984 Vlag en Wimpel (griffeljury) voor Alfie geeft een hand

Websites over Shirley Hughes
 
*
 

Geen opmerkingen: