zaterdag 1 oktober 2011

Joke Guns

*


Joke Guns is geboren in Aalst in 1971. Van jongsaf aan zat ze met haar neus in de boeken. In de lagere school schreef ze gedichten en verhalen. Tijdens haar tienerjaren publiceerde ze twee dichtbundels, die ze verkocht ten voordele van Kom op tegen Kanker.

Joke studeerde Rechten in Kortrijk en Leuven. In Leuven leerde ze haar man, Han, kennen. Hij vond een job in Nederland en Joke volgde hem. In Nederland vond ze werk in een boekhandel. Sindsdien hebben de (kinder)boeken Joke niet meer losgelaten. In 2004 richtte ze haar eigen kinderboekhandel op: Woeste Willem in Aalst. Zes jaar lang runde ze die vol enthousiasme.

Ondertussen werkt Joke als freelance copywriter, recensent en lector. Voor educatieve uitgeverijen schrijft ze zowel fictie als non-fictie. Joke zetelde in de jury van de Boekenleeuw (2005-2008) en leest momenteel manuscripten voor de Zoute Zoen (2010- ). Ze studeert - in de vrije uren die ze niet heeft - Zweeds en zingt met haar man in een kamerkoor.

Joke is de trotse mama van Nathan, Yun en Moseo. Met hen deelt ze haar passie voor de boeken van Astrid Lindgren, haar grootste voorbeeld. Ze is ervan overtuigd dat mooie kinder- en jeugdboeken ook door volwassenen gelezen (en gesmaakt) kunnen worden. Daarom begon ze met leesclub De losse eindjes, een leesclub voor volwassenen die samen over kinder- en jeugdliteratuur praten.

Weetjes

Als kind zat Joke voortdurend te lezen. Tijdens warme zomers aan zee werd alleen haar rug bruin.

Joke is gek op Zweden, Zweedse huizen, Zweeds eten en Zweedse boeken.

Joke houdt van knus warm binnen terwijl het buiten heerlijk koud is, van gezellige avonden met vrienden, van romantische komedies en van samen lekker eten.

Ze heeft een hekel aan ellenlange discussies, enge beesten, ruzie en onrechtvaardigheid.





*






*

Geen opmerkingen: