zaterdag 22 oktober 2011

Rotraut Susanne Berner

*



Rotraut Susanne Berner

De Duitse illustratrice Rotraut Susanne Berner heeft al heel veel boeken voorzien van haar orginele illustraties. Ook maakte ze de tekst voor een aantal prentenboeken waarvoor ze zelf de tekeningen maakte. Ze is in 2001 winnares van een Zilveren Penseel voor haar tekeningen in De prinses komt om vier uur, dat is geschreven door Wolfdietrich Schnurre. In 2005 ontving ze een Vlag en Wimpel van de penseeljury voor Al mijn later is met jou, een gedichtenbundel die werd samengesteld door Edward van de Vendel.

Geboren:
26 augustus 1948 te Stuttgard (Duitsland)
Opleiding:
Ze studeerde grafische kunst in München.
Werk:
Is fulltime illustratrice en prentenboekenmaakster.
Thuis:
Ze woont in Heidelberg, waar ze als zelfstandig illustrator werkt.
Eerste boek:
In Nederland: Wachten op zondag (1983)
Ooit gezegd:
´Ik houd ervan korte, fantasievolle en poëtische teksten te illustreren, die mij alle vrijheid laten. Bij een omslag probeer ik het hele boek te karakteriseren: niet alleen de inhoud, ook de stijl, de tijd waarin het speelt, de stemming.´

Boeken van Rotraut Susanne Berner

Over het werk van Rotraut Susanne Berner
Hoewel Rotraut Susanne Berner in München grafisch ontwerpen heeft gestudeerd, noemt ze zichzelf op het gebied van tekenen autodidact. In 1983 ging ze kinderboeken illustreren, en met succes: haar eerste boek, Wachten op zondag van Gudrun Mebs werd in 1984 bekroond met de Duitse Kinder­boekprijs. Eerder al ontving ze voor haar boekontwerpen de Celestino Piatti-prijs.
In haar ontwikkeling blijkt duidelijk haar veelzijdigheid en komt haar drang naar vernieuwing nadrukkelijk naar voren. Met haar illustraties wil ze aansluiten bij de inhoud en de sfeer van de tekst, maar er tegelijk ook iets aan toevoegen. Ze balanceert voortdurend tussen deze beide doelstellingen en beschouwt het als een kunst daar een evenwicht in te bereiken. Ze voelt zich het meest thuis bij fantasieverhalen, die haar een zekere vrijheid laten. Met de spontane associaties die in haar opkomen bij het lezen van een tekst levert ze vaak een geheel eigen verhaal, voegt ze een dimensie toe. In Nederland is ze onder meer bekend door haar illustraties in Mijn vader van Toon Tellegen en in Het doeterniettoepak van Sylvia Plath. Het avontuur was het eerste boek waarvoor zij ook zelf de tekst schreef. Het is in 1997 bekroond met een Zilveren Penseel. In 1999 valt ze twee keer in de prijzen: ze kreeg een Vlag en Wimpel van de griffeljury voor Haas en hond en een Vlag en Wimpel van de penseeljury voor haar illustraties in De telduivel, dat geschreven is door Hans Enzensberger.
Kenmerkend voor haar tekeningen is ook het kleurgebruik: vrolijke, heldere kleuren op een witte achtergrond. De tekeningen bevatten veel grappige details.
Rotraut Susanne Berner maakte in 2002 het prentenboekje ter gelegenheid van de Kinderboekenweek van dat jaar.

Verder zoeken
Lexicon van de jeugdliteratuur (Martinus Nijhoff)
Encyclopedie van de jeugdliteratuur (Fontein/Wolters Noordhoff)

Bibliografie selectie
2005 Leve de lente! (Lannoo)
2005 Hè nee & wel ja: een verhaal over kippen (en mensen) (Querido)
2006 Zonnige zomer (Lannoo)
2006 Kareltje kampioen! (Querido)
2006 Het is herfst (Lannoo)
2008 Een katje van goud / Ina wil naar buiten / Oskar snapt het / Peter en Banjo (Lannoo)
2008 Kareltje krijgt een zusje (Lannoo)
2009 Midden in de nacht (Lannoo)
2010 De vrolijke vier seizoenen. Bevat: Wat een winter, Leve de lente, Zonnige zomer en Het is herfst (Lanno)Met illustraties van Rotraut Susanne Berner:
2006 Hou van die hond. Tekst van Sharon Creech (Hoogland & Van Klaveren)
2006 De Telduivel. Tekst van Hans Magnus Enzensberger (De Bezige Bij; herdruk)
2007 Durf voor drie (Bart Moeyaert (Querido)
2009 Mijn vader. Tekst van Toon Tellegen (Querido; herdruk)
2010 Lola de beer. Tekst van Trude de Jong (Van Goor; herdruk)

Bekroningen
1986 Vlag en Wimpel (penseeljury) voor Een Indiaan in de appelboom1997 Zilveren Penseel voor Het avontuur
1999 Vlag en Wimpel (penseeljury) voor De telduivel1999 Vlag en Wimpel (griffeljury) voor Haas en Hond2001 Zilveren Penseel voor De prinses komt om vier uur2002  Pluim van de maand voor Sneeuw op de vensterbank2005 Vlag en Wimpel (penseeljury) voor Al mijn later is met jou
2006 Leespluim voor Zonnige zomer

Websites over Rotraut Susanne Berner
http://rsbuecher.blogspot.com/
Hierboven staat een link naar de nieuwe homepage van Rotraut Susanne Berner

*



*

Geen opmerkingen: