zaterdag 1 oktober 2011

Jonas Boets


*


Korte biografie
Jonas Boets werd geboren in 1981. Hij studeerde Germaanse Talen aan de universiteit van Antwerpen en voltooide ook de aanvullende studie Taal en Bedrijf in Leuven. Hij heeft drie jaar Nederlandse les gegeven in het Sint-Ritacollege in Kontich aan de leerlingen van het derde en het vierde middelbaar. Nu werkt hij voor jongerenzender JIM en bedenkt hij mee televisieprogramma's. In zijn vrije tijd voetbalt hij en draait hij hier en daar wat plaatjes.
Met een moeder in de boekenwereld en een vader in de toneelwereld, werd Jonas overstelpt met cultuur en literatuur. In de lagere school las hij bibliotheken leeg en in de opstellen op school werd duidelijk dat schrijven hem wel beviel. Toch moest die interesse even wachten, want in de middelbare school kwamen er allerhande dingen tussen.
Zo was hij al sinds hij klein was, dol op voetbal en zoals elk klein voetballertje droomde hij ervan om profvoetballer te worden. Maar helaas kwamen op een bepaald moment ook alle geneugten van de jeugd aan de deur kloppen en was de keuze snel gemaakt! (Gelukkig kon hij al zijn dromen kwijt in het boek Geboren om te scoren dat hij later zou schrijven, een boek over, rara, voetbal!)
In 1997 begon hij met enkele vrienden een muziekgroepje. Ze noemden zichzelf Forbidden Fruit en maakten technoachtige dingen met computer, viool, piano en klarinet. Ze versierden zelfs wat optredens: in ’99 moesten ze zowaar op de boekenbeurs aantreden. De band met literatuur was er dus nog. Helaas zat de zaal vol oudere mensen met hun kinderen of kleinkinderen. Schrokken die even van hun muziek! Hetzelfde overkwam hen in De Haan toen ze een congres voor astronomen moesten opluisteren. Het was 11 uur ’s ochtends, maar die mensen waren na hun optreden klaarwakker. Gelukkig hadden ze ook nog wel wat normale optredens.
De groep doofde wat uit toen de hogere studies begonnen. Jonas ging nog een tijdje solo verder, maar de showbizz zat er niet meer in. Ook niet in de wereld van de televisie. Leerlingen vroegen wel eens waarom hij niet in navolging van zijn vader (die onder andere ‘Roger’ speelt in de jongerensoap Spring ) een rol in een serie wil spelen. Maar acteren is niet echt aan hem besteed.
Dan maar iets anders. Naar het voorbeeld van zijn moeder (onder de naam Eva De Wilde schreef zij vier eerste lezers) begon Jonas na te denken over een boekje voor beginnende lezers. Het onderwerp was snel gevonden. Hij durft zelf nogal eens kieskeurig te zijn wat eten betreft, dus liet hij zijn hoofdpersonage Piep de muis naar een land gaan waar je mag eten wat je wilt: het land van kaan. Kaan komt van het werkwoord kanen, een woord dat in Jonas’ jeugd wel eens gebruikt werd voor ‘eten’. Zodra Piep in het land van kaan gepubliceerd was (2002), volgden nog twee piepen (Piep op de fiets (2003) en Piep en de dief (2004)).
Na de eerste piep begon Jonas ook na te denken over een groter project. Wat doen geheim agenten als ze jong zijn? vroeg hij zich af. Vanuit dit idee groeide een hele spionnenschool en de figuur Sam Smith. Sam beleefde vier avonturen: Sam Smith (2003), Sam Smith en de diamant van Don Carlos (2004), Sam Smith en het Duivelskruid (2005) en Sam Smith en Operatie Zwarte Regen (2006). En sinds 2008 gaan de avonturen van Sam verder: Sam Smith en de Dragons (2008), Sam Smith en de wraak van Carolina (2009) en Sam Smith en de code van Autumn (2010).
Ook boekjes voor beginnende lezers bleef hij schrijven: Tom en free, Het ei van eend, De tandarts is een monster en Tom en Free: piraten waren de opvolgers van Pieptrilogie. Later kwamen daar ook nog andere boekjes bij, zoals Floor heeft een mol en Jop is een haai. En omdat Jonas graag allerlei genres uitprobeert, begon hij aan zijn eerste thriller: Begraaf de liefde, een surrealistisch, spannend verhaal. Het boek werd lovend onthaald, waardoor er een opvolger kwam: Liever de leugen (2010).

Jonas’ boeken

Beginnende lezers:

Piep in het land van Kaan (2002)
Piep op de fiets (2003)
Piep en de dief (2004)
Tom en Free (2005)
Het ei van eend (2005)
De tandarts is een monster (tom en free II) (2006)
Tom en Free: piraten (tom en free III) (2007)
Mol zoekt een hol (2007)
Floor heeft een mol (2008)
Trol op hol (2008)
Jop is een haai (2009)

Sam Smith-reeks:

Sam Smith (2003)
Sam Smith en de diamant van Don Carlos (2004)
Sam Smith en het duivelskruid (2005)
Sam Smith en Operatie Zwarte Regen (2006)
Sam Smith en de Dragons (2008)
Sam Smith en de wraak van Carolina (2009)
Sam Smith en de code van Autumn (2010)

10+:

Geboren om te scoren (2008)

15+:

Begraaf de liefde (2007)
Liever de leugen (2010)


Uitspraken van Jonas

‘Toen ik klein was, leek het mij wel tof om geheim agent te zijn.’

Sam Smith is niet zomaar een boek. Het is mijn eigen wereldje dat ik heb gecreëerd.’

‘Natuurlijk bestaat er in het echt geen hemd waarmee je parachute kan springen, maar dat is net het leuke.’

‘Ik wil gelezen worden. Punt uit. Het geeft me energie als kinderen zeggen dat ze m’n boeken met plezier gelezen hebben. Het geeft je de spirit om hen opnieuw te verrassen.’

‘Ik zie het altijd groots.’

Geen opmerkingen: