dinsdag 29 november 2011

Annemarie van Haeringen

*

Foto: Mark Sassen
Annemarie van Haeringen

Illustratrice en prentenboekenmaakster Annemarie van Haeringen tekent graag dieren, maar heeft beslist ook iets met heksen, gezien het grote aantal heksenverhalen dat zij illustreerde. In 1999 won ze het Gouden Penseel voor haar tekeningen in Malmok, een prentenboek waarvoor Sjoerd Kuyper de tekst voor zijn rekening nam. In 2000 volgde een tweede Gouden Penseel voor De prinses met de lange haren. In 2005 won ze haar derde Gouden Penseel, voor Beer is op Vlinder.
 

Geboren:
16 februari 1959 te Haarlem
Opleiding:
Lerarenopleiding tekenen en handvaardigheid in Tilburg, daarna de Rietveld Academie in Amsterdam.
Werk:
Ging meteen na haar afstuderen in 1983 aan de slag als illustratrice van kinder- en jeugdboeken.
Thuis:
Woont in een gezellig oud pand in Amsterdam.
Eerste boek:
Kattesprongen en reuzestappen (1985)
Bijzonderheden:
Groeide op tussen twintig katten, drie honden, een pony, konijnen, hazen, schildpadden, muizen, kikkers, kippen... Vandaar dat ze zo goed dieren kan tekenen.
Ooit gezegd:
´... dat prentenboeken een heel diepe indruk kunnen maken, dat moet je niet onderschatten. Als ik nu weleens hoor dat kinderen een van mijn boeken mee naar bed willen nemen en het steeds weer opnieuw willen horen, totdat die ouders er helemaal gestoord van worden, denk ik: goed zo, dat is wat ik wilde!´

Boeken van Annemarie van Haeringen

Over het werk van Annemarie van Haeringen
Annemarie van Haeringen maakte prentenboeken naar aanleiding van een aantal grote reizen, bijvoorbeeld De kleine jager na een reis door Kenia. Haar verblijf in Nicaragua resulteerde in De boom en het meisje.
In 1996 schreef en tekende Annemarie van Haeringen voor de CPNB het prentenboekje De koning bakt een huis ter gelegenheid van de Kinderboekenweek. Ze maakt ook filmpjes in opdracht van de VPRO bij verhalen van Toon Tellegen.
Annemarie van Haeringen werkt vooral met inkt en aquarelverf op aquarelpapier. Op het natte papier laat zij de lijnen uitvloeien, waardoor vaart en beweging gesuggereerd worden. Daarnaast gebruikt ze ook wel ecoline, potlood of stiften. Kenmerkend is haar gewaagde kleurgebruik.

Verder zoeken
Lexicon van de jeugdliteratuur (Martinus Nijhoff)
Encyclopedie van de jeugdliteratuur (Fontein/Wolters Noordhoff)
Tekenaars - Kinderboekenillustratoren geportretteerd / Joukje Akveld (Hoogland & Van Klaveren)

Websites over Annemarie van Haeringen

Meer informatie over Annemarie van Haeringen op Laten lezen
 
*
 
*

Geen opmerkingen: