zaterdag 12 november 2011

Lieve Baeten

*



Lieve Baeten

  Geboren in Zonhoven
Geboortedatum: 24/10/1954; overleden op 15/10/2001
Nationaliteit: Belgisch
Debuteerde als auteur/illustrator in 1992




Portret
Lieve Baeten studeerde Grafische vormgeving, specialisatie Literaire Illustratie aan de Antwerpse Academie voor Schone Kunsten. In 1976 trouwde ze met Koen Fossey, eveneens een illustrator.

Na een bezoek aan de internationale kinderboekenbeurs van Bologna besloot Lieve zich toe te leggen op het illustreren van kinderboeken. Om het hoofd boven water te houden, aanvaardde ze daarnaast ook werk voor reclamebureaus, vrouwenbladen en opdrachten van uitgeverijen van kinderboeken. Tot begin jaren ’90 liet ze zich dus voornamelijk opmerken als illustratrice.

In 1992, met de uitgave van"Nieuwsgierige Lotje", verwezenlijkte Lieve Baeten haar grote droom: het publiceren van een eigen prentenboek. Dat hadden haar toen nog niet veel Vlamingen voorgedaan. Het boek werd in veertien talen vertaald en werd bekroond met verscheidene prijzen, waaronder de Boekenpauw (1993) en de Special Mention Price van de Critici in Erba (1993). Er volgden nog drie andere Lotje-prentenboeken en
en verschillende kartonboekjes over Tom en Nina.

Stijl
Kenmerkend voor haar illustratiewerk zijn de herkenbare, realistische tekeningen, de zachte, harmoniërende kleuren en de grote aandacht voor fantasierijke details, die aanleiding geven tot eindeloos kijk- en zoekplezier.
Lieve Baeten was geen grote vernieuwer, maar blonk uit in vakmanschap. Ze werkte altijd zeer langzaam en secuur; ze was erg perfectionistisch.


Bibliografie
"Eefje Donkerblauw" (1992,  De Eenhoorn)
"Nieuwsgierige Lotje" (1992,  Clavis (Tingel, Afijn, Mozaïek))
Lieve Baeten als auteur en illustrator:
"Nieuwsgierige Lotje" (Clavis, 1992)
"Lotje is jarig" (Clavis, 1994)
"Een hapje voor Nina" (Clavis, 1995)
"Kleertjes voor Nina" (Clavis, 1995)
"Tom gaat naar bed" (Clavis, 1995)
"Waar is Tom?" (Clavis, 1995)
"De kerstboom van Lotje" (Clavis, 1996)
"Lotje en de heksenprinses" (Clavis, 1998)
"Kleine draak" (Clavis, 2000)

Lieve Baeten als illustrator:
"Geluk in een papiertje" (Clavis, 1991)
"Eefje donkerblauw" (De Eenhoorn, 1992)
"“Aapje doet mee" (Clavis, 1997)
"Snoep op stokjes" (Clavis, 1997)
"Blauwe handjes" (Clavis, 1997)
"Bibberbang" (Clavis, 1997)
"De man met de flaphoed" (De Eenhoorn, 1998)

Wist je dat...
De zoon van Lieve Baeten, Wietse Fossey, heeft het werk van zijn moeder voltooid aan de hand van grafische computertoepassingen. Een jaar lang werkte hij met het verhaal, de bestaande schetsen en tekeningen die al klaar waren en met de prenten van de vorige Lotjesboeken als uitgangspunt, aan het nieuwe Lotjesboek “Slimme Lotje”. Het boek wordt uitgegeven bij Clavis.

In eigen woorden...
"De tekst is bij mij altijd kort, maar het verhaal moet goed in elkaar zitten en er moet iets vanuit gaan. Tekst en tekening moeten één geheel vormen. Een goed prentenboek moet zo zijn dat kinderen ernaar teruggrijpen en het meer dan één keer bekijken en lezen."

*
  

Geen opmerkingen: