zaterdag 12 november 2011

Wouter van Reek


Wouter van Reek

Wouter van Reek is de maker van Keepvogel, een computeranimatieserie over een zeer eigengereide loopvogel met een rode cape aan. Er zijn ook boeken over deze vreemde vogel verschenen. Voor Keepvogel: de uitvinding kreeg hij in 2007 een Zilveren Penseel. Voor Keepvogel: de kijktoren kreeg hij een Leespluim.
 

Opleiding:
Studeerde in 1984 af aan de Rietveld Academie in Amsterdam (afdeling Audio Visueel).
Werk:
Hij maakt animatiefilms (onder meer voor het tv-programma Sesamstraat).
Eerste boek:
Keepvogel: noodweer (2005)
Bijzonderheden:
De stemmen van Keepvogel en zijn vrienden Stookvogel en hond Tungsten zijn in de animatieserie ingesproken door Van Reek zelf.
Ooit gezegd:
‘Ik teken Keepvogel, dus het lijkt alsof ik alle macht over hem heb. Maar uiteindelijk gebeurt er inderdaad eigenlijk altijd wat hij wil.’

Boeken van Wouter van Reek

Over het werk van Wouter van Reek
De animatieserie Keepvogel bestaat uit korte (circa vijf minuten durende) avonturen van Keepvogel en zijn hond Tungsten. De afleveringen zijn vanaf 2000 door de VPRO uitgezonden in Villa Achterwerk. De serie is bekroond met de 1st Prize Animated Short Film op het Chicago International Children´s Film Festival 2002.
Naar aanleiding van de serie is een reeks boeken ontstaan. Het eerste deel daarvan verscheen in 2005: Keepvogel: noodweer dat is genomineerd voor de Kinderboekwinkelprijs. De Duitse vertaling ervan is genomineerd voor de Deutscher Jugendliteraturpreis 2007 in de categorie ‘Prentenboek’ (Krawinkel & Eckstein: Die Rettungsaktion). De illustraties in de boeken staan wisselend op de hele bladzijde en als strip in lange, smalle kaders.
Wouter van Reek is de zoon van striptekenaar Jan van Reek Zijn zus Harriët is een bekend kinderboekenillustrator. Van Reek studeerde wiskunde, maar maakte die studie niet af: ‘Ik ben ooit aan een studie wiskunde begonnen, maar tussen de formules door zat ik altijd te tekenen. Toen zei zo´n professor: als ík zo kon tekenen, dan wist ik het wel.’ In 1984 voltooide hij zijn opleiding aan de Rietveld Academie. Hij maakt ook boekomslagen, onder meer voor Vertrektijd van Truus Matti (Lemniscaat).

Suggesties
Kinderboekenweek 2010: Paulus de Boskabouter door de ogen van Wouter van Reek.

Bibliografie selectie
2005 Keepvogel: noodweer (Leopold)
2006 Keepvogel: de uitvinding (Leopold)
2007 Keepvogel: de kijktoren (Leopold)
2008 Keepvogel: nachtpannenkoeken (Leopold)
2009 Keepvogel: het diepste gat (Leopold)

Bekroningen
2007 Zilveren Penseel voor Keepvogel: de uitvinding2008 Leespluim voor Keepvogel: de kijktoren

Websites over Wouter van Reek
 
*

Geen opmerkingen: