dinsdag 29 november 2011

Ingrid en Dieter Schubert



Ingrid en Dieter Schubert
Geboortedatum:29 maart 1953
Geboorteplaats:Essen, West-Duitsland


Biografie
Ingrid Schubert werd op 29 maart 1953 geboren in Essen in West-Duitsland. Ze volgde een opleiding kunstschilderen en studeerde Italiaans en kunstgeschiedenis aan de universiteit. Dieter Schubert werd op 15 juli 1947 geboren in Oschersleben in Oost-Duitsland. Hij volgde een handelsopleiding en studeerde diactiek en geografie. In 1977 kreeg het echtpaar een beurs voor de Rietveld Academie in Amsterdam. Ze gingen daar ook wonen. Op de Academie kregen ze steeds meer belangstelling voor het illustreren van kinderboeken. Al tijdens hun studie maakten ze hun eerste prentenboeken. Ze hebben twee dochters en wonen nog steeds in Amsterdam.

Profiel
Ingrid en Dieter Schubert werken heel vaak samen aan hun boeken en illustraties; heel zelden werken ze alleen. In hun prentenboeken komen veel enge wezens voor: krokodillen, heksen, draken en allerlei monsters. Meestal blijkt al heel gauw dat ze eigenlijk heel aardig zijn. Daardoor zorgen ze dat de hoofdpersonen hun angst kunnen overwinnen. De hoofdpersonen komen ook vaak in een fantasiewereld terecht. In hun eerste prentenboeken waren vaak kleuters de hoofdpersoon, later gingen ze ook boeken maken met dieren in de hoofdrol; over Beer en Egel maakten ze al drie boeken. In hun eerste prentenboek gebruikten ze alleen kleurpotlood, later gebruikten ze vooral waterverf. Hun platen zijn over het algemeen vriendelijk, op veel platen valt een boel te ontdekken. Soms verwijzen hun boeken naar andere prentenboeken. Hun teksten zijn kort, soms ontbreekt de tekst zelfs helemaal.  

Meer informatie
1994 Ingrid en Dieter Schubert / Marita de Sterck. - In: Lexicon jeugdliteratuur (Martinus Nijhoff), op pagina 1-6 (februari)
1995 Ingrid en Dieter Schubert. - In: Het ABC van de jeugdliteratuur : in 250 schrijversportretten van Abkoude naar Zonderland / Joke Linders, Jos Staal, Herman Tromp, Jacques Vos (Martinus Nijhoff) op pagina 324-325
1998 Dieter Schubert. - In: Something about the author (Gale), op pagina 166-169 (Volume 101)
1998 Ingrid Schubert. - In: Something about the author (Gale), op pagina 169 (Volume 101)
2004 Ingrid en Dieter Schubert. - In: Encyclopedie van de jeugdliteratuur (Fontein; Wolters-Noordhoff) op pagina 297-298

Laatste wijziging
15 augustus 2010



*

Geen opmerkingen: