zaterdag 12 november 2011

Marita de Sterck


Marita de Sterck

De Vlaamse schrijfster Marita de Sterck maakte boeken over andere volken en culturen. Daarnaast schreef ze een aantal boeken voor jongeren over vriendschap, verliefdheid en verlies, en over hoe wanhopig je je kunt voelen wanneer je door iemand verlaten wordt. Voor haar boek Wild vlees won zij in 2001 de Gouden Zoen. In 2005 kreeg ze een Zilveren Zoen voor Met huid en haar. Voor Kwaad bloed ontving ze in 2007 de Boekenleeuw, de Vlaamse Gouden Griffel en een Zilveren Zoen. In 2010 kreeg ze de Gouden Uil Prijs van de Jonge Lezer voor De hondeneters.
 

Geboren:
16 augustus 1955 te Antwerpen (België)
Opleiding:
Ze ging naar de universiteit waar ze taal, communicatiewetenschappen en antropologie (volkenkunde) studeerde.
Werk:
Ze werkte als redacteur voor tijdschriften en televisie, en als lerares aan de bibliotheekschool (Gent).
Thuis:
De Sterck is getrouwd en moeder van drie kinderen.
Eerste boek:
Hakim de ezeldrijver (1982)
Ooit gezegd:
´Soms hebben mensen verhalen harder nodig dan voedsel om te overleven. Dat is de reden waarom we blijven verhalen in elkaars geheugen te stoppen. Op deze manier zorgen mensen voor elkaar. Deze woorden zijn niet van mij. Ik heb ze opgetekend tijdens een conferentie voor inheemse volken in Genève waar ik een Indiaanse leider interviewde. Ik kan niet bewijzen dat ze waar zijn, maar ik geloof het wel. Misschien kun je met een verhaal voor mensen zorgen.´

Boeken van Marita de Sterck

Over het werk van Marita de Sterck
Als kind had Marita de Sterck al veel belangstelling voor mensen uit andere culturen. Ze kon urenlang kijken in fotoboeken en atlassen, om meer te weten te komen over hoe andere mensen leven. Ze wilde toen ontdekkingsreiziger worden. Later ging ze verschillende volkeren bestuderen. Ze maakte reizen naar verre landen als Mexico, Indonesië en Marokko. Door die reizen is ze gaan schrijven. Ze wilde vertellen over wat ze gezien en meegemaakt had. Haar eerste boek, Hakim de ezeldrijver was een bundel met reisverhalen.
Marita de Sterck schrijft veel verhalen en informatieve boeken over andere volken, over de problemen die het soms geeft om anderen te accepteren zoals ze zijn. Ze houdt er niet zo van om een boodschap in haar verhalen te leggen. Ze hoopt dat haar boeken zullen bijdragen om niet langer argwanend te staan tegenover andere, ´vreemde´ mensen; ze wil graag vooroordelen de wereld uit helpen, zodat duidelijk wordt waarom sommige mensen de dingen anders aanpakken dan anderen. Ze wil dus haar lezers aan het denken zetten en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan meer begrip. In veel van haar verhalen voor jonge kinderen gebruikt ze dingen uit haar eigen jeugd, maar ze vertelt ook over de ervaringen van haar kinderen.

Verder zoeken
Schrijver gevonden: encyclopedie van de jeugdliteratuur (Lannoo/Biblion Uitgeverij)
Encyclopedie van de jeugdliteratuur (Fontein/Wolters Noordhoff)
Lexicon van de jeugdliteratuur (Martinus Nijhoff)

Suggesties
- Auteur van de maand op Kinderboekenplein.
- Auteur van de maand op Jeugdboekenplein.

Bibliografie selectie
2000 Wild vlees (Querido)
2001 Grote tanden (De Eenhoorn)
2002 Op kot (Querido)
2003 Bollebuikbaby (De Eenhoorn)
2004 Met huid en haar (Querido)
2006 Kwaad bloed (Querido)
2009 De hondeneters (Querido)
2008 Koekeloeren (De Eenhoorn)
2009 Schatjepatatje (De Eenhoorn)
2009 Boto (Moon)
2010 Stoute meisjes overal (Manteau)

Bekroningen
1987 Prijs voor Letterkunde van de Provincie Antwerpen voor Hakim de ezeldrijver
1994 Boekenwelp voor Een vijf met negen nullen2000 Prijs van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen voor Splinters2001 Gouden Zoen voor Wild vlees2004 Prijs van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen voor Op kot2005 Zilveren Zoen voor Met huid en haar2006 Prijs van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen voor Met huid en haar2007 Boekenleeuw + Zilveren Zoen voor Kwaad bloed2010 Gouden Uil Prijs van de Jonge Lezer voor De hondeneters.

Websites over Marita de Sterck
 
*

Geen opmerkingen: