woensdag 30 november 2011

Bart Demyttenare

Bart Demyttenaere

Biografie

Bart Demyttenaere Bart Demyttenaere werd geboren op 20 juli 1963 in Kalemié, een Congolese stad aan de oevers van het Tanganjikameer. Het grootste deel van zijn jeugd woonde hij in Beringen. Na zijn studie voor onderwijzer aan de normaalschool van Bokrijk vertrok hij weer naar zijn geboorteland, waar hij vier jaar woonde en werkte. Tot juni 2000 gaf hij les in de zesde klas van de Vrije Basisschool van Termolen-Zonhoven.
In 1995 publiceerde Bart Demyttenaere zijn eerste kinderboek, Frederiks geheim, dat bekroond werd door de Limburgse Kinder- en Jeugdjury in 1997. Ondertussen verschenen reeds vele boeken van zijn hand. Demyttenaere schrijft zowel voor kinderen, adolescenten als voor volwassenen. Hij waagt zich ook aan theater en non-fictie.
De jeugdverhalen van Bart Demyttenaere zijn meestal grappig, zoals de reeks over Gijs en Lise, die hij samen met Wouter Kersbergen schrijft. Toch schrijft hij ook over serieuze thema’s als de dood. Een ster voor Amber vertelt bijvoorbeeld het verhaal van een meisje dat ziek is en gaat sterven. In Spiegelschrift volg je de biefwisseling tussen Babbe, die zelfmoord wil plegen, en haar klasgenoot Dennis. In 2000 verscheen Demyttenaeres veelgeprezen boek De last van het leven. Zelfmoord in België en Nederland, een genuanceerd en informatief boek over zelfmoord. Het boek werd ondertussen diverse malen herdrukt. Voor Levenslang ontving Demyttenaere een werkbeurs van het Fonds Pascal Decroos voor bijzondere journalistiek en van de Koning Boudewijnstichting.
Zijn boeken In vrije val en Verkeerde tijd, verkeerde plaats zetten respectievelijk de armoedeproblematiek en het vluchtelingenvraagstuk in de schijnwerpers. Het boek Met de dood voor ogen (2006) gaat diep in op zelfmoordgedrag bij jongeren.
De laatste zusters van Vlaanderen? (2007) en Mannen van God (2008) zijn bestsellers in Vlaanderen. Het laatste deel van zijn kerktrilogie verscheen in het najaar van 2009. In De Stoel van Petrus gaat de auteur de confrontatie aan met het Vaticaan.
Verschillende prenten- en kinderboeken van Bart Demyttenaere werden bekroond door de Kinder- en Jeugdjury’s in 1997, 1999, 2004, 2005 en 2007. Met Spiegelschrift wonnen Demyttenaere en Geysen in 2004 de tweejaarlijkse literaire prijs van de scholengemeenschap Sint-Lambertus te Westerlo. Voor zijn boek Met de dood voor ogen ontving hij de Media-Onderscheiding 2006 van de Werkgroep Verder.

*



Geen opmerkingen: