dinsdag 29 november 2011

Elly Stroucken de Jager

Beschrijving

Gouden bergen worden vaak beloofd maar geen mens heeft ze ooit gezien en niemand is er ooit geweest. juist daarom besloot een klein heksenvolk daar te gaan wonen. Want: heksjes houden eigenlijk niet zo van mensen, ze zijn een beetje bang van ze. Om er helemaal zeker van te zijn dat ze geen mens storen, slapen ze overdag en doen ze 's nachts alles waar ze zin in hebben.
Vroeger hadden ze geen tijd om leuke dingen te doen. Toen moesten ze leren toveren en in oude boeken zoeken naar geheime recepten. Ze moesten drankjes, zalfjes en papjes leren maken van spinnen, padden en moeilijk te vinden kruiden.
Nu hebben ze eindelijk de tijd om te doen wat ze het liefste willen. Het is erg gemakkelijk dat ze hebben leren toveren: als ze willen schaatsen dan laten ze het flink vriezen en ligt er sneeuw op de bergen. Hebben ze zin om naar het circus te gaan, dan toveren ze even een mooie circustent compleet met clowns en paarden. Zelfs een speeltuin schudden ze zo uit de mouw!
Kortom: ze doen alles wat kinderen leuk vinden.




Recensie(s)

NBD|Biblion recensie
Fantasierijke, speelse rijmvertelling over allerlei kolderieke en schalkse kunsten en streken van een dartel heksenvolkje, dat overdag slaapt om geen mens te storen en daarom 's nachts alles tovert om de leukste wensen in vervulling te laten gaan. Net als 'kindermensen' houden 'heksenmensen' ook van vakantievieren, dansen, zingen, schaatsen, de speeltuin en het circus. Maar alleen de heksen uit de Gouden Bergen gaan 's morgens slapen. Op sublieme wijze wordt elk heksenpret-tafereel eerst gevisualiseerd door een enkele of dubbelpaginagrote litho van een knipkunstcollage van figuren, zoals silhouetten van heksen, dieren en voorwerpen, een ondergrond in grijs, goud en/of blauwtinten, en een decor van bijvoorbeeld goudkleurige bergen en witte bomen. In de laatste grote prent is het ochtendgloren schitterend getroffen. Na elke prent volgen steeds enige pagina's met korte, leuke versjes, waarin facetten uit het prenttafereel berijmd becommentarieerd worden. Ze zijn verschillend in lengte, maar doorgaans mooi ritmisch. Silhouetten sieren ook de tekstpagina's en bieden ondersteuning bij de versjes. Ze komen uit de grote prenten, waarop nog meer te zien is zodat deze zich ook lenen tot benoemen, tellen en zoeken. Verzorgde uitgave voor kinderen vanaf ca. 5 jaar.

(Biblion recensie, J.J.J.M. Engels)

*

Geen opmerkingen: