woensdag 30 november 2011

Ina Vandewijer


Over Ina 

Ina Vandewijer werd geboren in Tienen in 1959. Na haar studies Germaanse filologie aan de universiteit van Leuven, werkte Ina twee jaar in Johannesburg (Zuid-Afrika), op het Consulaat-Generaal van België.
Terug in België werkte ze als redactrice voor Goede Pers Averbode en schreef ze reportages voor TOP magazine voor tieners. Ze werd het gezicht en de drijvende kracht achter de TOPclub.
Vervolgens belandde ze op de BRTN en schreef er scenario's voor televisieprogramma's (Mikpunt, van-a-1, van-a-2, Klakkebus, De nieuwe droomfabriek).
Ondertussen schreef ze korte verhalen en gedichten. Hiervoor kreeg ze al enkele bekroningen, zoals de Poëzieprijs van de stad Aarschot (voor Overgave) en een eervolle vermelding bij de John Flanders Junior-prijs 1999 voor een van haar Vlaamse Filmpjes.
Haar debuut Witte pijn werd bekroond met de Knokke-Heistprijs 2000, genomineerd voor de long list Gouden Uil 2001, en uitgegeven in verschillende talen.
Na Witte pijn volgden De Piratenkoningin en Merg en Bloed. Met Merg en bloed haalde Ina de shortlist van de Gouden Uil 2003 en ook dit boek werd in verschillende talen vertaald.
Hartsteen werd het volgende pareltje. Ondertussen ging Ina aan de slag bij Clavis Uitgeverij en leerde ze alle aspecten van het uitgeven van boeken: redigeren, foreign rights, pers en communicatie én uitgeven. Begin voorjaar 2007 verliet Ina Clavis Uitgeverij. Sindsdien heeft ze zich toegelegd op storytelling, een oeroude communicatietechniek.
Ondertussen schrijft ze Vlaamse Filmpjes, filmscenario’s en adolescentenromans voor Davidsfonds/Infodok. Mijn stilte verscheen in het voorjaar 2008 na een inderdaad wel lange stilte.
 
In april 2009 verschijnt het lijvige naslagwerk 'Storytelling, verhalen vertellen kan iedereen': Non-fictie over de rol en mogelijkheden van verhalen. Daarin ontrafelt Ina de technieken achter en de toepassing van vertellen, o.a. in bedrijfscommunicatie.

document Wil je meer lezen over het leven van Ina? Klik dan even dit documentje open! 


*



Geen opmerkingen: