donderdag 10 november 2011

Harrie Geelen

*

Harrie Geelen

Harrie Geelen heeft enkele televisieseries op zijn naam staan, waaronder Oebele, Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer en Q en Q. Hij maakte de film Pinkeltje, commercials en bewerkte bekende opera´s als Carmen en Don Giovanni. Naast het tekenen voor films en het schrijven, dichten en componeren houdt hij zich bezig met illustreren.
 

Geboren:
10 januari 1939 te Heerlen
Opleiding:
Studeerde, na het behalen van zijn gymnasiumdiploma in 1958, Nederlands in Amsterdam, maar dat hield hij na een paar jaar voor gezien.
Werk:
Werkte als ´creative director´ bij de Toonder Studio´s, waar hij designs en scripts heeft gemaakt. Hij schrijft musicals, songteksten en gedichten, hij schildert, maakt strips etc. etc.
Thuis:
Trouwde in 1963 met studiegenote (en schrijfster) Imme Dros. Een jaar later werd hun eerste zoon Pieter geboren, in 1968 gevolgd door de tweeling Anne en Michiel.
Eerste boek:
Altijdgrijs (1977)
Bijzonderheden:
Had tijdens zijn studietijd een poosje een eigen cabaretgroepje (met o.a. Imme Dros en Boudewijn de Groot) waarvoor hij de muziek verzorgde. In 1978 werd zijn muzikaal werk gehonoreerd met een Gouden Harp.

Boeken van Harrie Geelen

Over het werk van Harrie Geelen
Harrie Geelen is regisseur, tekenfilmer, scenarioschrijver, componist/tekstdichter, schrijver en illustrator. Hij was ook gastdocent animatie aan de Rietveld Academie.
Hij maakte de televisieserie Oebele, die uitgezonden werd tussen 1968 en 1972. Oebele was de naam van een graafschap, waar alles net even anders gaat. De Oebeler Omroep voor Ontspanning Hoera nam brutaalweg de zender over en 31 afleveringen lang nam O.O.O.H. bezit van de ether. De serie werd in korte tijd een begrip met presentatrice Aagje Ritsema (Wieteke van Dort), Bello Billy Biggelaar (Rob de Nijs) en Koen de Graaf (Willem Nijholt). Het is een van de eerste programma´s waarin kinderen een belangrijke rol spelen. De liedjes uit het programma zijn onderscheiden met een Edison.
In 1970 verscheen Het groot oogverblindend Oebele omniboek nummer één, hoera, geschreven en geïllustreerd door Harrie Geelen, met bijdragen van Bram van Erkel en Imme Dros. In 2006 is er een theaterbewerking van gemaakt, in een vertaling naar deze tijd, met Nol Havens en VOF de Kunst die voor de muziek zorgden.
Na Oebele maakte hij de serie Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer? die 45 afleveringen telde. ´Hamelen´ geldt als dé kinderserie van begin jaren zeventig. In 1972 produceert Geelen de serie Avonturen van meneer Prikkebeen, naar het boek van Töpffer. In 2003 maakte hij voor de VPRO De Sommeltjes, een dertiendelige animatiefilm waarbij dwergen in poppenpakken spelen. Ook bewerkte hij voor Frank Groothof bekende opera´s als Carmen en Don Giovanni.
Naast het tekenen voor films en het schrijven, dichten en componeren houdt Harrie Geelen zich bezig met illustreren. Veel van de boeken van zijn vrouw Imme Dros zijn door hem geïllustreerd. In 1984 kwam het eerste kinderboek uit waarvoor hij zowel de tekst als de illustraties verzorgde: Koning Boon. Zijn werk is vaak genomineerd en bekroond.

Verder zoeken
Encyclopedie van de jeugdliteratuur (Fontein/Wolters Noordhoff)
Lexicon van de jeugdliteratuur (Martinus Nijhoff)
Tekenaars - Kinderboekenillustratoren geportretteerd / Joukje Akveld (Hoogland & Van Klaveren)

Bibliografie selectie
2007 De verjaardag van Gijs (Querido)
2007 Pissebed Fred (Querido)
2008 De groeten van de goede Sint. Tekst van Imme Dros (Querido)
2008 Mee met Aeneas. Tekst van Imme Dros (Querido)
2009 Naar het ziekenhuis. Tekst van Imme Dros (Querido)
2010 Het boeboek. Tekst van Imme Dros (Querido)
2011 Zoek vogeltje (Querido)

Bekroningen
1991 Vlag en Wimpel (penseeljury) voor Gijs en zijn hond Flop1992 Zilveren Penseel voor Juffrouw Kachel1994 Zilveren Griffel voor Herman het kind en de Dingen1995 Gouden Penseel voor Het Beertje Pippeloentje1996 Zilveren Griffel voor De plant van Jan2002 Pluim van de maand voor De schaduw van Jan2006 Woutertje Pieterse Prijs voor Bijna jarig2007 Leespluim voor Pareltjespap is pap voor prinsessen2008 Leespluim voor Pissebed Fred

Websites over Harrie Geelen
 
*
 
*

Geen opmerkingen: