maandag 18 juli 2011

Anke Kranendonk


Anke Kranendonk

Anke Kranendonk schrijft korte verhalen in kindertijdschriften, boeken voor het leesonderwijs en verhalen voor lezers vanaf een jaar of tien. Daarin stelt ze moeilijkere onderwerpen als ziek zijn of doodgaan aan de orde.
 

Geboren:
16 mei 1959 te Baarn
Opleiding:
Volgde kort de Academie voor Lichamelijke Opvoeding en Sport en ging daarna naar de Pedagogische Academie.
Werk:
Stond een tijdje voor de klas, maar wilde eigenlijk iets met toneel doen. Daarom volgde ze lessen toneel, beweging, camera lessen en nog veel meer. Ze richtte haar eigen theatergezelschap op.
Thuis:
Is moeder van drie kinderen, een dochter en twee zonen.
Eerste boek:
Van huilen krijg je dorst (1993)
Bijzonderheden:
Werkte mee aan verschillende televisieproducties, zoals Buurman Bolle van de VPRO, en richtte haar eigen theatergroep op, ´Lieve Jan´, waarmee ze op scholen en in theaters heeft gespeeld.
Ooit gezegd:
´Ik ben altijd met een boek bezig, soms wel met drie tegelijk, dan werk ik een tijdje aan een boek, leg het weg, en werk dan even aan een ander verhaal.´

Boeken van Anke Kranendonk

Over het werk van Anke Kranendonk
In haar debuutroman, Van huilen krijg je dorst, heeft Joris een ernstig zieke oom. Er wordt open en eerlijk over het ziekteproces geschreven, zonder dat het een somber verhaal wordt. In Hoe gaat het? Goed vertelt ze over een geadopteerde jongen die besmet is met het aidsvirus. Voor dit verhaal ontving ze een eervolle vermelding van de jury van de Unesco-prijs voor jeugdliteratuur en tolerantie.
In Ik word nooit normaal maakt Anne, een echte piekeraar, in het eerste jaar op de middelbare school zoveel nieuwe dingen mee dat ze er zelf wel eens aan twijfelt ooit nog normaal te zullen worden.  Ook Sean uit Daar gaan we weer zit in de brugklas. Hij vindt alles en iedereen stom, zowel zijn klasgenoten als de leraren. Ook thuis staat alles op stelten.
Alles is weg is een boek in de ´Slash-serie´. Fae wordt tijdens een uitstapje met haar vriendenclub onwel. Zij noemt een naam: Muis. Deze Muis staat centraal in de rest van het verhaal; samen maken zij deel uit van een hechte vriendengroep. Muis en zijn vriend Billy - de broer van Fae - ondernemen graag en vaak gevaarlijke dingen. En dat wordt Muis fataal. Het boek behoorde tot de kerntitels van de Jonge Jury 2010.
In haar verhalen voor het leesonderwijs schrijft ze over eenvoudigere onderwerpen, zoals verliefdheid, vriendschap of dieren.
Haar verhalen kennen vele dialogen en korte zinnen en zijn daardoor toegankelijk voor een brede doelgroep. Ze schrijft herkenbaar en met veel gevoel voor wat pubers mee (kunnen) maken. Haar verhalen voor jongere kinderen zijn vaak humoristisch en ontroerend tegelijk.

Verder zoeken
Lexicon van de jeugdliteratuur (Martinus Nijhoff)

Websites over Anke Kranendonk

Meer informatie over Anke Kranendonk op Laten lezen
 
*
 


*
Aanklikken voor een vergroting van de collage

*

Geen opmerkingen: