donderdag 14 juli 2011

Liesbeth van der Jagt

*

Liesbeth van der Jagt

Liesbeth van der Jagt heeft inmiddels ruim dertig boeken op haar naam staan: dierenverhalen, fantasieverhalen en verhalen voor beginnende lezers. De meeste boeken schreef ze voor lezers vanaf ongeveer zes jaar.
 

Geboren:
2 mei 1943 te Gouda
Opleiding:
Ging naar de kweekschool voor onderwijzers (nu Pabo).
Werk:
Stond een tijd voor de klas, maar stopte daarmee toen haar kinderen geboren werden. Schreef jarenlang korte verhalen voor Margriet, en de kindertijdschriften Jippo, Okkie en Taptoe en maakte boekjes voor de serie Informatie Junior.
Thuis:
Ze is getrouwd en heeft vier (volwassen) kinderen en is inmiddels oma. Ze woont in Doorn, in een ruim huis met een fijne tuin.
Eerste boek:
Verhalen voor jou (1981)
Bijzonderheden:
Houdt van muziek, fietsen en wandelen. In de zomervakantie is ze meestal in de bergen te vinden, met rugzak op en bergschoenen aan.
Ooit gezegd:
´Ik schrijf niet gemakkelijk, vanbinnen zit een rem. Vooral het verzinnen gaat moeizaam. Maar als ik eenmaal goed op dreef ben, gaat het beter. Misschien moet ik het zo zeggen: het laatje van mijn fantasie loopt stroef, maar open is open,´

Boeken van Liesbeth van der Jagt

Over het werk van Liesbeth van der Jagt
Van haar opa, die hoofd was van een basisschool, kreeg ze voor haar verjaardag altijd een boek uit de Rozemarijntjeserie. Ze las als kind al heel graag, vooral ´zielige´ boeken. Ook schreef ze verhaaltjes en gedichten. Op een dag bezocht de schrijver W.G. van de Hulst haar school. Ze is dit bezoek nooit vergeten en droomde er vanaf die tijd van ooit schrijfster te worden. Maar eerst leerde ze voor juf. Ook dat was een droom van haar: ze speelde graag ´schooltje´. Ook nu, hoewel ze al jaren geen les meer geeft, vindt ze het leuk om scholen te bezoeken en over haar boeken te vertellen. Dat is precies wat ze graag wil: weer een beetje juf zijn, maar lekker toch schrijfster!
Ze begon met schrijven na de geboorte van haar vierde kind en is dat sinds die tijd steeds blijven doen. Veel van haar verhalen zijn gebaseerd op een herinnering of een gebeurtenis uit haar eigen leven. Zo heeft ze als kind van zes ooit andere kinderen met een stok geslagen, omdat zij haar gehandicapte broertje uitscholden. Ze verwerkte dit voorval in Wiebelkees. Maar soms ook verzint ze iets geks, zoals een moeder met een geheime verzameling linkersokken!

Bibliografie selectie
2004 Toko ondersteboven (Van Holkema & Warendorf)
2005 Een vlieger achterna (Maretak)
2006 Applaus voor Isabel (Maretak)
2006 Opgehoepeld (Maretak)
2006 Bewijs geleverd! (Bekadidact)
2007 Valse start (Maretak)
2009 Stef Stoer (Maretak)
2010 Wat een kat is dat! (Maretak)

Bekroningen
1992 Tip van de Nederlandse Kinderjury voor Gijsje is een meisje


*







Aanklikken voor de vergroting van de collage

*

Geen opmerkingen: