donderdag 21 juli 2011

Martine Letterie



Foto: Mark Sassen
Martine Letterie

Je zal maar ontdekken dat je voorouders tot een dievenbende behoorden. Martine Letterie schreef er een spannend verhaal over. En het is nog echt gebeurd ook! Geschiedenis is haar grote hobby. Ze weet er dan ook boeiend over te vertellen.
 

Geboren:
12 december 1958 te Amsterdam
Opleiding:
Ze studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde in Utrecht, hoofdvak Middelnederlandse Letterkunde.
Werk:
Ze stond ruim twaalf jaar voor de klas als lerares Nederlands op mavo, havo, vwo, meao en gaf de laatste vier jaar daarvan jeugdliteratuur op de Pabo in Doetinchem. Nu fulltime schrijver en freelancer op het gebied van jeugdliteratuur.
Thuis:
Ze is getrouwd en heeft drie kinderen: een meisje en een tweeling (jongen en meisje). Het gezin woont met veel plezier in de Achterhoek.
Eerste boek:
Het Schorriemorrie van de Pruk (1996)
Bijzonderheden:
Haar eerste twee boeken gaan over haar eigen stamboom, en ze is van plan er nog meer over te schrijven. Stamboomonderzoek is naast lezen haar belangrijkste hobby. ´Gelukkig heb ik voorouders die de nodige sporen hebben achtergelaten.´
Ooit gezegd:
´Geschiedenis geeft het heden een extra dimensie. Ik breng de geschiedenis graag tot leven, zodat kinderen daarvan kunnen meegenieten.´

Boeken van Martine Letterie

Over het werk van Martine Letterie
Haar ouders lazen en lezen allebei veel en graag. Zelf las ze zich als kind al helemaal scheel. De schoolbibliotheek had ze op een gegeven moment uit: ´De Arendsoog- en Kameleonboeken liet ik ongelezen staan, want daar vond ik niets aan. Ik ging elke week naar de bibliotheek en zocht zo dik mogelijke boeken uit. Anders moest ik zo snel weer terug.´ Samen met een vriendinnetje maakte ze toen ze negen jaar was boeken na. ´Ik heb er nog een paar. Daar staat op dat ze deel uitmaken van de muizenserie, en ze hebben een heuse flaptekst.´ Toen ze in de Griffeljury zat, merkte ze dat er weinig historische romans voor kinderen waren. Dat zijn het soort boeken waar ze het meest van houdt. Toen besloot ze die zelf te gaan schrijven. De combinatie van archiefonderzoek en schrijven bevalt haar erg goed. Er gaat elke keer weer een spannende speurtocht aan het schrijven vooraf, en dat vindt ze heerlijk. In Het schorriemorrie van de pruk komen twee Haagse 17e eeuwse bendeleiders voor. Toen ze dat boek schreef, dacht ze dat dat de enige twee misdadigers in haar stamboom waren, ´maar inmiddels weet ik dat schering en inslag was.´ Rond haar boek Focke en het geheim van Magnus is in Groningen en onderwijsproject geweest, waaraan meer dan 115 scholen hebben meegedaan. Inmiddels gelooft iedereen in Groningen, dat Focke echt bestaan heeft, terwijl ze hem toch echt verzonnen heeft!

Verder zoeken
Lexicon van de jeugdliteratuur (Martinus Nijhoff)
Encyclopedie van de jeugdliteratuur (Fontein/Wolters Noordhoff)

Suggesties
- Martine Letterie leest voor uit Bommen op ons huis.
- Martine Letterie aan het woord op Laten lezen.

Websites over Martine Letterie

Meer informatie over Martine Letterie op Laten lezen
 
*
 
 
*

Aanklikken voor een vergroting van de collage

*

Geen opmerkingen: