donderdag 14 juli 2011

Anneke Scholtens

*


Foto: Mark Sassen
Anneke Scholtens

Anneke Scholtens schrijft vooral boeken voor beginnende lezers. Haar verhalen gaan vaak over angst, gepest worden of stoer gedrag. Voor twaalfplussers publiceerde ze twee jeugdromans. In Hij was mijn vriend beschrijft ze hoe een jongen worstelt met de homoseksuele gevoelens van zijn vriend. Tussenstop gaat over een jongen die wegloopt en een bizar avontuur beleeft.
 

Geboren:
28 juli 1955 te Voorschoten
Opleiding:
Ze studeerde Algemene Taalwetenschap.
Werk:
Scholtens had een dyslexie-praktijk, was een tijdje fulltime schrijfster en werkt nu twee dagen per week op een Pabo als docente Nederlands.
Thuis:
Ze heeft twee kinderen (Daniël en Hannah) en woont in Amsterdam.
Eerste boek:
De Haak (1999)
Bijzonderheden:
Toen ze jong was dacht ze vaak aan weglopen en vluchten. ‘Op weg naar school dacht ik altijd; als ik nou eens ergens anders naartoe zou gaan, liefst naar een ver en zonnig buitenland.’ Deze vlucht- en wegloopfantasieën gebruikte ze in haar eerste boek voor jongeren, Tussenstop.
Ooit gezegd:
‘Schrijven geeft je de mogelijkheid oneindig veel levens te leven: alles wat je had willen doen, kun je schrijvend alsnog beleven. Maar ook alles wat je nog zou willen, als je durfde, als je de goede mensen tegenkwam, als je genoeg geld had, als je...’

Boeken van Anneke Scholtens

Over het werk van Anneke Scholtens
Als kind las en schreef Anneke Scholtens al erg graag. Het boek dat haar het meest is bijgebleven is De brief voor de koning, van Tonke Dragt. Ze wilde vroeger al schrijfster worden, maar het heeft een tijd geduurd voordat ze zich die wens herinnerde en hem serieus nam. Ze volgde een cursus kinderverhalen schrijven bij Script+. In 1998 stond haar eerste verhaal in het tijdschrift Okki en in 1999 kwam haar eerste kinderboek uit. In 2000 publiceerde ze voor het eerst ook een boek voor 12+: Tussenstop. Inmiddels heeft ze heel wat boeken op haar naam staan. Een groot aantal daarvan schreef ze voor beginnende lezers of kinderen die (nog) wat moeite hebben met lezen. Naast Tussenstop maakte ze voor 12-plussers die moeite hebben met lezen Niemand die het ziet, over een jongen die door een leraar wordt gechanteerd. In Hij was mijn vriend vertelt een jongen over de dood van een jeugdvriend, die homoseksueel was en die graag iets met hem wilde.

Bibliografie selectie
2009 Juf krijgt een baby / Met mees in de bus (Zwijsen)
2009 Een raar interview (Zwijsen)
2009 Labrador in de aanbieding (Zwijsen)
2009 Taart van juf Jet (Zwijsen)
2009 Een mus in de klas (Zwijsen)
2009 Iedereen kijkt altijd zo! (Zwijsen)
2010 Op reis naar duif (Zwijsen)
2010 Eerlijk gevonden! (Zwijsen)
2010 Tik tik tak (Maretak)
2010 Het geheim van de onderaardse grotten (Leopold)


Websites over Anneke Scholtens


*


Aanklikken voor vergroting van de collage

*

Geen opmerkingen: