donderdag 21 juli 2011

Dirk Nielandt



Foto: www.dirknielandt.be
Dirk Nielandt

Kinderen moeten vooral niet braaf zijn, of saai, vindt Dirk Nielandt. Dus laat hij eigenwijze, brutale, avontuurlijke of gewoon rare figuren in zijn boeken verschijnen. Zoals Rolf, die per se dief moet worden van zijn vader. En Aldo, die een pashokje uitkomt en opeens niet meer in de winkel is maar heel ergens anders. Of Wout, een ridder die zijn helm nóóit meer af wil zetten.
 

Geboren:
5 augustus 1964 te Vilvoorde (België)
Opleiding:
Studeerde marketing en journalistiek.
Werk:
Dirk Nielandt schrijft scenario´s voor (kinder)tv-programma´s. Hij was hoofdredacteur van het Suske en Wiske Weekblad en schreef het scenario voor de Suske en Wiske film De Texas Rakkers (2006).
Thuis:
Getrouwd met Claudia, vader van dochter Joni (1996) en zoon Mees (1998).
Eerste boek:
Traan (1995)
Bijzonderheden:
Dirk Nielandt schrijft sketches en scenario´s voor veel bekende programma´s. In België bijvoorbeeld Schuif Af en in Nederland voor De Sprookjesboom en Sesamstraat.
Ooit gezegd:
´Brave kinderen zijn het ergste wat de wereld kan overkomen.´ Toen hij dat zei had Dirk Nielandt zelf nog geen kinderen. ´Nu piept hij wel anders,´ vermeldt zijn website...

Boeken van Dirk Nielandt

Over het werk van Dirk Nielandt
Dirk Nielandt begon zijn schrijversloopbaan geïnspireerd door Pippi Langkous. De kinderen in zijn werk zijn dan ook geen brave figuren, ze bedenken juist de wildste plannen. Traan (1995), zijn eerste boek, gaat over een jongen die (stiekem) opgroeit in de gevangenis, in Blok M. Op een dag wordt hij er uitgezet en moet zichzelf alleen zien te redden. Ondertussen zijn alle vrouwen uit Blok M ontslagen uit de gevangenis en naar hem op zoek.
Daarna volgden vele titels, veelal voor jongere kinderen, waaronder zoekboeken als Wie (1998), Zoekhuis 101 (2003) en Zoekwinkel (2006).
Ook schreef Dirk Nielandt veel AVI-boeken. Een heel aantal daarvan is lekker spannend, zoals De tas (2007), De gevaarlijke tocht (2009), en De griezelwinkel (2009). Ook schreef hij een serie boeken over Rolf, een jongen die van zijn vader moet leren stelen. Hij komt uit een familie van dieven en zijn vader is hoofd van een dievenschool. Rolf doet er alles aan om weg te komen van Dievenschool, en alle opdrachten in de war te sturen. Al gaat hij ook weer terug... Dievenschool, op vrije voeten won de Prijs van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen. Nooit meer Dievenschool was in 2011 kerntitel van de Nederlandse Kinderjury.

Verder zoeken
Lexicon van de jeugdliteratuur (Martinus Nijhoff)

Websites over Dirk Nielandt

Meer informatie over Dirk Nielandt op Laten lezen.


*



*
Aanklikken voor een vergroting van de collage
*

Geen opmerkingen: