donderdag 21 juli 2011

Sjoerd Kuyper


Sjoerd Kuyper

Sjoerd Kuyper schreef een hele serie boeken over de kleuter Robin. Maar wist je dat hij ook de tv-serie Het zakmes heeft gemaakt? Dit spannende verhaal is ook te zien op video. Het zakmes werd maar liefst veertien keer bekroond! Sjoerd kreeg ook al vier Zilveren en een Gouden Griffel.
 

Geboren:
6 maart 1952 te Amsterdam
Opleiding:
Studeerde een paar jaren filosofie in Amsterdam.
Werk:
Ging in 1974 aan de slag als schrijver.
Thuis:
Woont met zijn vrouw Margje in Bergen (Noord-Holland). Hij heeft twee kinderen, zoon Joost (1984) en dochter Marianne (1986).
Eerste boek:
Het boek van Ko de Boswachter (1975)
Bijzonderheden:
Werd in de stad geboren, verhuisde heel vaak, maar woont nu waar hij graag wil blijven: in een dorp bij de polders, de bossen, de duinen en de zee.
Ooit gezegd:
´De schrijver moet niet zeuren! Pas dán is het mis, wanneer zijn kop volledig van zijn romp gescheiden is.´

Boeken van Sjoerd Kuyper

Over het werk van Sjoerd Kuyper
Het allereerste boek van Sjoerd Kuyper was een gedichtenbundel voor volwassenen. Voor kinderen schreef hij samen met Burny Bos en Gerard Brands (ook bekende kinderboekenschrijvers) Het boek van Ko de Boswachter (1975). Echt bekend als schrijver van kinderboeken werd hij door Het zakmes.
Sjoerd Kuyper schrijft ook kinderliedjes, poppenspelen en scenario´s voor de televisie. De serie De freules was op zondagmorgen bij de VPRO te zien. De verhalen uit Majesteit, uw ontbijt zijn eerst op televisie uitgezonden. Daarna werd er een boek van gemaakt.
In 2002 werd Sjoerd Kuyper 50 jaar. De uitgever kwam met een cadeautje: Fanfare, een bundel vol liedjes en informatie over de schrijver.

Verder zoeken
Lexicon van de jeugdliteratuur (Martinus Nijhoff)
Het ABC van de jeugdliteratuur (Martinus Nijhoff)
Encyclopedie van de jeugdliteratuur (Fontein/Wolters Noordhoff)

Websites over Sjoerd Kuyper

Meer informatie over Sjoerd Kuyper op Laten lezen.


*




*
Aanklikken voor een vergroting van de collage

*

Geen opmerkingen: