maandag 18 juli 2011

Elle & Erik van Os




Foto: Mariëlle van Gelderen
Elle van Lieshout

Er zijn al zoveel boeken op de wereld, vond Elle van Lieshout. ´Ik geloof niet dat ik daaraan iets toe te voegen heb, behalve een boek over doodgaan.´ Dat boek over doodgaan schreef ze, plus nog tientallen meer. De meeste samen met haar man, Erik van Os. Ze schrijft veel voor peuters, kleuters en beginnende lezers en werkt ook vaak mee aan leesmethodes voor scholen.

Geboren:
21 juli 1963 te Odiliapeel
Opleiding:
Ze leerde twee jaar voor juf, maar ging toen pedagogiek studeren.
Werk:
Ze gaf Nederlandse les aan vluchtelingen, kookte in een biologisch restaurant en werkte in een natuurvoedingswinkel. Nu is ze fulltime schrijver.
Thuis:
Elle van Lieshout is getrouwd met collega-schrijver Erik van Os. Samen hebben ze een dochter en een zoon: Anna en Lot.
Eerste boek:
Een klap voor de grap (1992)
Bijzonderheden:
Toen Elle van Lieshout zes was, ging haar moeder dood. Daarover schreef ze het boek Mama komt toch altijd terug? (1993), dat later opnieuw werd uitgegeven als De dagen daarna (2004).
Ooit gezegd:
Wilde u altijd al schrijver worden? ´Ja, dat wilde ik wel maar net zo lief kleuterjuf of boomchirurg, minister (dat wilde mijn vader graag), moeder, boerin of heks. Non leek me ook wel wat, maar dan niet met zulke kleren!´

Over het werk van Elle van Lieshout
Elle van Lieshout heeft al heel wat boeken op haar naam staan. En niet alleen op háár naam, vaak ook op die van haar man, Erik van Os. Ze schrijven meestal samen. Stapels peuter-, kleuter- en prentenboeken maakten ze al. Net als versjes, gedichten en boeken voor beginnende lezers.
Eén van de bekendste boeken van Erik van Os en Elle van Lieshout is Het grote prentenboekenliedjesboek (2006). Bij twintig bekende prentenboeken van uitgeverij Lemniscaat bedachten ze liedjes, spelletjes en zoekopdrachten. Hakim Traïda (bekend van Sesamstraat) zingt de liedjes. Ze kregen in 2006 een Leespluim voor dit boek.
Ook Schatje en Scheetje (2008) leverde een Leespluim op. Dit prentenboek met illustraties van Mies van Hout gaat over een lekker mollige dame en haar man die zo dun als een lat is. Ze hebben een paar sokken gestolen, en daarom zitten ze nu in de gevangenis. Maar Scheetje is zó dun, dat hij gewoon door de tralies naar buiten kan. Dat doet hij, en telkens brengt hij iets anders mee voor Schatje: de zon, een mooi uitzicht, bloemen en zelfs een vijver. Als ze vrijgelaten worden, weten ze dan ook niet wat ze moeten doen.
Mama komt toch altijd terug? (1993) schreef Elle van Lieshout alleen. Het gaat over Lis (7), van wie de moeder doodgaat. Lis heeft niet door dat haar moeder nu echt niet meer terug komt, pas na de begrafenis komt het besef dat ze haar moeder nooit meer zal zien. Ze praat met haar opa veel over haar moeder, in het boek is veel aandacht voor hoe Lis haar dood beleeft. Van Lieshout schreef dit boek naar aanleiding van de dood van haar eigen moeder. Ze vond dat de meeste boeken over doodgaan veel te mooi en niet echt genoeg waren. Later werd het bij uitgeverij Lemniscaat heruitgegeven onder de titel De dagen daarna (2004).

Verder zoeken
Lexicon van de jeugdliteratuur (Martinus Nijhoff)

Websites over Elle van Lieshout

Meer informatie over Elle van Lieshout op Laten lezen.


*







Erik van Os

Vroeger wilde hij profvoetballer worden, maar Erik van Os is blij dat hij zijn leven gebeterd heeft en nu schrijver is. Hij vindt dat mensen niet zonder poëzie kunnen, hij leest zelf elke dag gedichten. Hij geeft dan ook poëzieworkshops aan kinderen op scholen én aan leraren. En hij heeft een hekel aan het woord ´hartendief´, want dat is alleen bedoeld om te rijmen op ´ik vind je zo lief´.

Geboren:
8 december 1963 te Berkel-Enschot
Opleiding:
Hij leerde voor kleuterleider en studeerde een paar jaar Nederlands. Later volgde hij enkele schrijfcursussen.
Werk:
Erik heeft gewerkt als kleuterleider, brugwachter, poppenspeler, gezondheidsvoorlichter, en hoofdredacteur bij een kindertijdschrift. Sinds 2005 is hij fulltime schrijver. Tussen het schrijven door geeft hij veel lezingen op scholen, voorleesvoorstellingen, poëzieworkshops aan kinderen en (aankomend) leraren, en (samen met Elle van Lieshout) cursussen peuter- en kleuterliteratuur.
Thuis:
Erik is getrouwd met collega-schrijver Elle van Lieshout. Samen hebben ze een dochter en een zoon: Anna en Lot.
Eerste boek:
Een klap voor de grap (1992)
Bijzonderheden:
Wanneer Erik van Os scholen bezoekt (en dat doet hij vaak!), neemt hij niet alleen zijn boeken, maar ook zijn gitaar mee. Tussen het voorlezen en beantwoorden van vragen door, speelt hij liedjes.
Ooit gezegd:
´Ik las vroeger zelf graag over gewone jongens die alles konden. Want ik was zelf een gewone jongen die lang niet alles kon (dat is nog steeds zo).´

Over het werk van Erik van Os
Erik van Os heeft al heel wat boeken op zijn naam staan. De meeste van die boeken staan trouwens óók op de naam van Elle van Lieshout, zijn vrouw, want ze schrijven heel vaak samen. Stapels peuter-, kleuter- en prentenboeken schreven ze al. Net als versjes, gedichten en boeken voor beginnende lezers.
Eén van de bekendste boeken van Erik van Os en Elle van Lieshout is Het grote prentenboekenliedjesboek (2006). Bij twintig bekende prentenboeken van uitgeverij Lemniscaat bedachten ze liedjes, spelletjes en zoekopdrachten. Hakim Traïda (bekend van Sesamstraat) zingt de liedjes. Ze kregen in 2006 een Leespluim voor dit boek.
Ook Schatje en Scheetje (2008) leverde een leespluim op. Dit prentenboek met illustraties van Mies van Hout gaat over een lekker mollige dame en haar man die zo dun als een lat is. Ze hebben een paar sokken gestolen, en daarom zitten ze nu in de gevangenis. Maar Scheetje is zó dun, dat hij gewoon door de tralies naar buiten kan. Dat doet hij, en telkens brengt hij iets anders mee voor Schatje: de zon, een mooi uitzicht, bloemen en zelfs een vijver. Als ze vrijgelaten worden, weten ze dan ook niet wat ze moeten doen.
Erik schrijft soms ook alleen, vooral gedichten voor oudere kinderen en tieners. Een bundel daarvan verscheen in 2008 bij Lemniscaat: Koe en daarmee koe, geïllustreerd door Piet Grobler. De gedichten hierin zijn een verzameling van oud en nieuw werk, luchtige en gevoelige gedichten over bijvoorbeeld het kunstgebit van oma of dromen en verliefd zijn.

Verder zoeken
Lexicon van de jeugdliteratuur (Martinus Nijhoff)

Suggesties
- Interview Je hersens moeten poëzie eten op Kinderboekenplein.
- Interview Je hersens moeten poëzie eten op Jeugdboekenplein.

Websites over Erik van Os

Meer informatie over Erik van Os op Laten lezen.


*

*

Aanklikken voor een vergroting van de collage

Geen opmerkingen: