maandag 18 juli 2011

Anne Takens


Anne Takens

Anne Takens heeft ruim veertig boeken geschreven. De meeste zijn voor kinderen op de basisschool. Ze gaan over pesten, angst, dieren, muziek, de natuur.... over van alles en nog wat waar je misschien zelf ook wel mee te maken hebt...
 

Geboren:
14 april 1938 te Schiedam
Opleiding:
Volgde de lerarenopleiding Nederlands (MO-A).
Werk:
Werkte als secretaresse en is nu fulltime schrijfster.
Thuis:
Is getrouwd, moeder van drie (volwassen) kinderen en oma. Ze woont met haar man in Arnhem in een vrijstaand huis (dat ook vaak in haar boeken voorkomt!). Haar poes houdt haar bij het schrijven graag gezelschap.
Eerste boek:
Even schuilen voor het onweer (1986)
Bijzonderheden:
Toen ze zeven jaar was had ze weinig speelgoed: een kale hond en een bromtol. Daarom zat ze veel te tekenen en te schrijven, want papier en potloden had ze wel. Ze droomde ervan schrijfster te worden en het liefst een beroemde!
Ooit gezegd:
´Ik ben altijd een kind gebleven. Hoe zou je anders kinderboeken kunnen schrijven?´

Boeken van Anne Takens

Over het werk van Anne Takens
Anne Takens groeide op als oudste in een gezin met drie dochters. Ze had een creatieve moeder en ook haar vader schreef toneelstukjes voor een jeugdclub. Zelf las ze haar jongere zusjes altijd voor: sprookjes en de Donald Duck. Op school las de meester altijd op zaterdagochtend voor. Die voorleesuren zijn voor haar van onschatbare waarde geweest.
Ze was twee jaar toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak en zeven jaar toen de bevrijding kwam. Over die tijd heeft ze haar debuut geschreven Even schuilen voor het onweer. Haar eerste verhalen schreef ze voor het kleutertijdschrift Bobo. Die verhalen zijn in 1986 gebundeld in Martje en Martijn. Daarna schreef ze veel over vriendschap, verliefdheid, anders zijn, pesten, dieren... kortom over het hele leven. Ze verwerkt in haar verhalen herinneringen uit haar jeugd, herinneringen aan de jeugd van haar kinderen en voorvallen uit het leven van haar kleinkinderen. Ook veel van haar omgeving keert in haar boeken terug: haar huis in Arnhem, de plek waar ze ´s zomers veel kwam (de omgeving van Noordwijk) met de zee en het landje achter haar huis, dat een rol speelt in Het grote boek voor Sint en Kerst.

Verder zoeken
Lexicon van de jeugdliteratuur (Martinus Nijhoff)
Encyclopedie van de jeugdliteratuur (Fontein/Wolters Noordhoff)

Websites over Anne Takens

Meer informatie over Anne Takens op Laten lezen.


*




Aanklikken voor een vergroting van de collage

*

Geen opmerkingen: