zondag 17 juli 2011

Vivian den Hollander


Vivian den Hollander



Vivian den Hollander

Wie van voetbal houdt moet de voetbalverhalen van Vivian den Hollander eens lezen. Ze weet er altijd spannend over te vertellen. En steeds als er een nieuw deel verschijnt wordt dat getipt door de Nederlandse Kinderjury! Maar ook haar boeken over De club van vier (zoals Klapkauwgom en Hatsiekiedee) zijn geliefd bij veel kinderen.

Geboren:
25 oktober 1953 te Scheveningen
Opleiding:
Pabo (de school waar je leert voor meester of juf).
Werk:
Gaf tot 2001 les op een basisschool in Gouda. Vanaf dat jaar fulltime schrijfster.
Thuis:
Is getrouwd en heeft twee kinderen, de tweeling Marije en Niek. Ze woont in de polder bij Reeuwijk.
Eerste boek:
Kiki en Pim, een tweeling van drie (1988)
Bijzonderheden:
Houdt van verhalen vertellen, toneelspelen en muziek maken met kinderen. Voor kleuters heeft ze een sprookjesvoorstelling gemaakt. Samen met illustrator Danielle Schothorst verzorgt ze ook een sprookjesvertel- en tekenvoorstelling. Ze maakten samen het boek Sprookjes voor kleuters.
Ooit gezegd:
´Mijn zoon Niek zit al vanaf zijn zesde op voetbal en vindt het geweldig. Toen hij een jaar of negen was, las hij slecht. Ik vroeg: wat vind je dan leuk om te lezen? Hij zei: over sport. Zo ben ik op het idee gekomen om over voetbal te schrijven. En omdat mijn dochter ook een tijd gevoetbald heeft, doen er natuurlijk ook meisjes mee in de voetbalboeken.’

Boeken van Vivian den Hollander

Over het werk van Vivian den Hollander
Toen Vivian moeder werd van een tweeling, schreef ze over hen haar eerste boeken: Kiki en Pim (in het echt heten haar kinderen Niek en Marije). Later schreef ze voor wat jongere kinderen over de twee kleuters Roos en Mika, die in ieder seizoen nieuwe avonturen beleven in Leve de lente!, Super zomer!, Hoera, het is herfst! en Wauw, het is winter!
Vivian den Hollander is misschien wel het meest bekend door haar voetbalboeken. Toen ze met haar eerste boek Goal! begon, wist ze eigenlijk niet veel van voetballen af. Dus ging ze naar de voetbalclub van haar woonplaats Reeuwijk om daar met de trainer en de spelers te praten. Inmiddels zijn er al heel wat voetbalboeken van haar verschenen. Ze zijn getipt door de Nederlandse Kinderjury en dus echte ´voltreffers´!
Vivian schreef ook een serie over een andere populaire sport, ´Supersticks´, over hockey. En series over dingen die kinderen nog meer graag doen, als paardrijden (´de Roskam´), dansen (´Prima Ballerina´, ´Swing´) en speuren (´Spekkie en Sproet). Daarmee begon ze toen haar auto een keer was gestolen: Spekkie en Sproet en de gestolen auto.
Zo zijn al haar boeken uit het leven gegrepen. Heel bijzonder is het waargebeurde verhaal Alleen Beer mocht mee, dat zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog.
De schrijfster heeft jarenlang voor de klas gestaan, als juf van groep vier van een basisschool in Gouda. De ene helft van de week gaf ze les, de andere helft van de week schreef ze haar verhalen. Veel van haar boeken spelen zich dan ook af op school. Nu is ze helemaal gestopt met het lesgeven en is ze alleen nog maar schrijfster. Ze mist haar leerlingen best wel eens. Maar gelukkig bezoekt Vivian vaak scholen en bibliotheken en zo komt ze toch nog genoeg kinderen tegen. En als ze erg veel heimwee heeft, gaat ze gewoon even bijpraten op haar oude school.

Verder zoeken
Lexicon van de jeugdliteratuur (Martinus Nijhoff)
Encyclopedie van de jeugdliteratuur (Fontein/Wolters Noordhoff)

Suggesties
Interview Lekker je vingers aflikken met Vivian op Kinderboekenplein.

Bibliografie selectie
2003- De Effies (serie) (Van Holkema & Warendorf)
2003- De club van vier (serie) (Van Holkema & Warendorf)
2004- Spekkie en Sproet (serie) (Ploegsma)
2006- De Roskam (serie) (Van Holkema & Warendorf)
2007 Vandaag ben ik een....piraat! / ... indiaan! / ... Zwarte Piet (Van Holkema & Warendorf)
2008- Supersticks (serie) (Van Holkema & Warendorf)
2008 Wie rijmt er mee? (Van Holkema & Warendorf)
2009- Swing (serie) (Van Holkema & Warendorf)
2009 Wauw, het is winter! (Ploegsma)
2010 Strooien met Sint (Ploegsma)

Bekroningen
1989 Pluim van de maand voor Kiki en Pim
1997 Tip van de Nederlandse Kinderjury voor Goal!1998 Tip van de Nederlandse Kinderjury voor Aanvallen!1999 Tip van de Nederlandse Kinderjury voor Kampioenen
2000 Tip van de Nederlandse Kinderjury voor Buitenspel
2001 Tip van de Nederlandse Kinderjury voor Hé, scheids!2003 Pluim van de maand voor Sinterklaasje, kom maar binnen!
2006 Tip van de Nederlandse Kinderjury voor Spekkie en Sproet en de grote verdwijntruc 2007 Tip van de Nederlandse Kinderjury voor Spekkie en Sproet en de verdwenen Kaketoe2008 Tip van de Nederlandse Kinderjury voor Spekkie en Sproet en het raadsel van Roderik2009 Tip van de Nederlandse Kinderjury voor Een topteam!

Websites over Vivian den Hollander


*




Aanklikken voor de vergroting van de collage

Geen opmerkingen: