zondag 17 juli 2011

Rindert Kromhout

Zoek op alle pleinen
Print deze pagina


Foto: Mark Sassen
Rindert Kromhout

Circusartiesten en toneelspelers: in de verhalen van Rindert Kromhout vind je een bonte stoet van kleurrijke mensen en dieren. Zo heb je Socrates de buldog, Cleopatra de clown en Guido de boeienkoning. Hij heeft inmiddels meer dan tachtig boeken op zijn naam staan.
 

Geboren:
9 augustus 1958 te Rotterdam
Opleiding:
Hij studeerde voor leraar.
Werk:
Hij gaf les aan kleuters, deed vervangende dienstplicht in een jeugdbibliotheek, werkte in een boekhandel en heeft een poppentheater gehad. Sinds 1982 is hij fulltime schrijver.
Thuis:
Hij woonde een tijdlang in Italië, en woont nu weer in Amsterdam.
Eerste boek:
Een muis bij het fornuis (1980)
Bijzonderheden:
Hij schreef een aantal jaren over kinderboeken in de Volkskrant en houdt regelmatig lezingen op scholen. Verder vertaalt hij (vooral prentenboeken) uit het Engels.
Ooit gezegd:
´Humor vind ik heel belangrijk. Al is het leven (of het verhaal) nog zo ellendig, af en toe moet je erom kunnen lachen. Ik beschrijf het liefst situaties die ik zelf humoristisch vind, waar ik zelf om moet gniffelen terwijl ik achter mijn schrijfmachine zit - en dan hoop ik maar dat de lezer dat later ook vindt.´

Boeken van Rindert Kromhout

Over het werk van Rindert Kromhout
Rindert Kromhout schrijft veel verhalen voor beginnende lezers, maar ook voorleesverhalen, over Merel en Meester Max bijvoorbeeld. Andere bekende boeken van hem zijn de prentenboeken over Kleine ezel (samen met Annemarie van Haeringen), en de verhalen over de gemene tweeling Ellie en Nellie.
Zijn verhalen zijn vaak humoristisch. De kinderen die in de verhalen van Rindert Kromhout voorkomen, zijn nogal dwars en eigenwijs en soms behoorlijk gemeen. Ze hebben meestal veel fantasie, waarmee ze het ver kunnen brengen in de wereld: ze kunnen heel goed tegen een stootje.
De verhalen van Rindert Kromhout spelen meestal in de werkelijkheid, maar tegelijk gebeuren er dingen die niet echt kunnen. Veel van zijn boeken spelen in de wereld van het toneel of het circus. Er komt een bonte stoet van bijzondere figuren in voor.
Zijn boek Soldaten huilen niet is zijn eerste historische roman. Het verhaal is gebaseerd op de levens van de Britse kunstenares Vanessa Bell, haar kinderen en haar zus, de schrijfster Virgina Woolf.

Verder zoeken
Lezen over... Rindert Kromhout / Joke Bellemans (Biblion Uitgeverij)
Lexicon van de jeugdliteratuur (Martinus Nijhoff)
Het ABC van de jeugdliteratuur (Martinus Nijhoff)
Encyclopedie van de jeugdliteratuur (Fontein/Wolters Noordhoff)

Suggesties
- Auteur van de maand op Kinderboekenplein.
- Auteur van de maand op Jeugdboekenplein.
- In de vakantiekoffer van... op Jeugdboekenplein.

Bibliografie selectie
2008 Het mysterie van de gevleugelde leeuw (Leopold)
2008 De dikke billenbijters. Bevat: De billenbijters, Vieze beesten, Beesten in het nieuws en Katten vangen (Leopold)
2009 Grote helden (Leopold)
2009 Ellie en Nellie op het onbewoonde eiland (Leopold)
2010 Soldaten huilen niet (Leopold)
2010 Wacht op mij, wacht op mij! Is er nog een plekje vrij? (Zwijsen)
2010 Kleine ezel en Sinterklaas (Leopold)
2010 Wat een verhalen!: Bil en Wil (Zwijsen)
2011 Meester Max en de reuzenkleuters (Leopold)

Bekroningen
1987 Vlag en Wimpel (griffeljury) voor Olaf de rover1990 Prijs van de Nederlandse Kinderjury voor Hens up!1991 Zilveren Griffel voor Peppino1991 Tip van de Nederlandse Kinderjury voor Het geheim van de afgebeten vingers1994 Prijs van de Nederlandse Kinderjury voor Erge Ellie en nare Nellie
1996 Vlag en Wimpel (griffeljury) voor Rare vogels1997 Tip van de Nederlandse Kinderjury voor De wraak van Ellie en Nellie1998 Tip van de Nederlandse Kinderjury voor De billenbijters2000 Tip van de Nederlandse Kinderjury voor Ellie en Nellie in gevaar2000 Pluim van de maand oktober voor Wat staat daar?
2001 Koekeboekprijs en Pluim van de maand juni voor Een grote ezel
2003 Tip van de Nederlandse Kinderjury voor Juf Ellie en juf Nellie2004 Pluim van de maand februari voor Kleine ezel en de oppas2006 Tip van de Nederlandse Kinderjury voor Het knalfeest van Ellie en Nellie2007 Pluim van de maand juni voor Kleine ezel en het boebeest2010 Vlag en Wimpel (griffeljury) voor Kleine ezel en de durfal

Websites over Rindert Kromhout


*




*

Aanklikken voor een vergroting van de collage

Geen opmerkingen: